Pamatujete staré loutkové divadlo Bouda na Borech?

10. duben 2018

Devadesáté narozeniny slaví letos Loutkové divadlo V Boudě. Připomíná je výstava v plzeňském Muzeu loutek.

Pro vstup do života si Loutkové divadlo V Boudě vybralo mimořádně povolanou osobu: před 90 lety ho založil Josef Kašpar. Původně sokolské divadélko při Plzni III se po válce zabydlelo na Borech ve staré dřevěné budově s obrazem loutkáře Matěje Kopeckého nad vchodem v sálu. Nezaměnitelná vůně dřevěného divadla provází dodnes nejednoho pamětníka. Tzv. „Bouda“ byla, bohužel, v 90. letech stržena, na jejím místě teď stojí bytový dům. A Loutkové divadlo V Boudě našlo přes putování Domem kultury Inwest a Měšťanskou besedu nakonec azyl v pobočce městské knihovny ve Skvrňanech. Dnes patří k jedinému ostrůvku živé kultury na tomto sídlišti a diváci ho odměňují vysokou návštěvností při pravidelném sobotním představení.

Vzhledem ke svému stáří má divadlo V Boudě slušný fundus loutek. I těch velmi starých. „Na výstavě můžete vidět Dupáka, tomu už je přes sto let. Starých loutek máme kolem dvou stovek. Když se totiž rušila různá loutková divadla na Plzeňsku, Bouda získávala jejich fundus. A starala se o něj, díky tomu tyhle loutky zůstaly zachovány,“ říká principál Loutkového divadla V Boudě Jiří Fiala.

Soubor udržuje přátelské styky s ostatními amatérskými loutkáři v regionu, vždyť je spolupořadatelem oblastní loutkářské přehlídky Pimprlení společné pro Karlovarský a Plzeňský kraj. Při minifestivalu o svého hosty Bouďáci s láskou pečují. Také udržují dobré vztahy s Muzeem loutek a profesionálním loutkovým Divadlem Alfa. „Scénograf Alfy Ivan Nesveda byl v 90. letech jedním ze zákládajících členů spolku divadla V Boudě a spolupracoval na několika inscenacích,“ potvrzuje Fiala.

Výstavu s názvem „90 let Loutkového divadla V Boudě“ můžete vidět v Muzeu loutek v Plzni do 28. května.

Současná a původní budova Loutkového divadla V Boudě

autor: Petra Kosová
Spustit audio