Pampelišky

27. říjen 2021

Jsou textaři, kteří nemají žánrové hranice, snadno napíší texty pro zpěváky populární hudby, swingu nebo country. Patřil k nim i Bohuslav Nádvorník, který napsal skvělé texty i pro dechovku, například Svítá, svítá.

Pampelišky – kdo by neznal tuhle krásnou píseň, kterou otextoval Bohuslav Nádvorník. Své texty psal už jako mladík nejprve pro své přátele. Byl ale tak dobrý, že se postupně stal například dvorním textařem zpěváka Richarda Adama, v padesátých a šedesátých letech hvězdy naší populární scény.

Bohuslav Nádvorník se narodil v roce 1920 v Bílé Třemešné na královéhradecku. Hudba ho zajímala už mala, hrál na kytaru a zpíval ve sboru. Písňové texty psal nejprve pro své přátele, swingové zpěváky z pražských barů. Tvořil také pro divadlo, vesměs operety a hudební komedie. V 60. letech začal psát texty pro dechovku, spolupracoval především s Karlem Valdaufem, dodnes je populární jejich valčík Tvé vlasy kvetou, maminko, otextoval i tango Tři bílé břízy. Připomeňme si ale písně, které otextoval pro naše zpěváky populární hudby: Tina Marie pro Richarda Adama, tango Volám nashledanou pro Martu Kubišovou, Všichni tancovat jdou pro Karla Hálu, Příběh naší lásky pro Yvettu Simonovou a Milana Chladila a další.

Jak vznikly Pampelišky? V roce 1961 seděli v kavárně na Václavském náměstí v Praze dva už zmínění kamarádi. Richard Adam napsal na ubrousek melodii a Bohuslav Nádvorník hned napsal text, nazval ji Ztracené hvězdy. Až později v podání dua Červánek dostala název Pampelišky.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio