Panasonic v Plzni bude vychovávat odborníky ve vlastní škole

10. říjen 2005

Školu pro vlastní i externí zaměstnance otevřel v Plzni Panasonic AVC Networks Czech, největší výrobce televizorů v Česku. Dnes (10.10.) nastupuje do Panasonic School 120 studentů, od příštího roku by měla mít tato ojedinělá odborná škola v regionu přes 200 lidí. Odbornou elektrotechnickou výuku garantuje Západočeská univerzita, z níž pochází většina učitelů, zbytek lektorů zajistí firma. Předměty jsou akreditované Radou Panasonic School, v níž je personální šéf, lidé z univerzity i úřadu práce.

Studium charakteru vnitropodnikového vzdělávacího programu je dvouleté při zaměstnání. Škola bude mít tři odborné úrovně. Letos budou otevřeny první dvě - nejnižší pro "parťáky", resp. vedoucí částí výrobních linek, a pro mistry-specialisty. Příští rok bude zahájena výuka určená pro supervizory a manažery.

Logo

Japonský Panasonic je s 3000 lidmi největším zaměstnavatelem v průmyslové zóně Borská pole. Jeho zaměstnanci se buď přihlásili sami proto, že by chtěli postoupit na vyšší pozice, anebo je určili vedoucí. Studenti se budou učit osm povinných odborných předmětů - například základy elektrotechniky, televizní techniku, řízení lidí a ekonomiku podniku, volitelnými jsou angličtina a počítače.

Dvouletý projekt Zaměstnanec elektrotechnického průmyslu hradí ze 60 procent z Evropského sociálního fondu, jehož garantem je úřad práce. Zbytek peněz dává firma. Po skončení dotací bude škola pokračovat, v Plzni má zůstat natrvalo. V rámci koncernu Matsushita Electric jde o pionýrský projekt.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio