Pandemická situace na přelomu roku byla pro KHS Plzeňského kraje nejtěžší

Již více než rok se Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje vypořádává s novou agendou kolem pandemie nemoci covid-19. Za rok se činnost hygienické stanice změnila od základů.

Krajská hygienická stanice má své agendy poměrně hodně i za běžného stavu. Za rok pandemie došlo k masivnímu přechodu na digitalizaci a řada systémů jako je chytrá karanténa, trasovací programy a další musely vznikat za pochodu.

„Významným způsobem jsme se podíleli na vzniku testovacích míst, které vznikaly v kraji velmi rychle a operativně. Dnes se stejným způsobem snažíme pomáhat u vzniku očkovacích míst,“ potvrdil ředitel KHS Plzeňského kraje Michal Bartoš.

Stanici se již daří s pandemií vyrovnat a včas trasovat a reagovat na epidemickou situaci. Zásluhu na tomto stavu mají nejen pracovníci KHS, ale také externisté, kteří odvedli ohromné množství práce. „Jsme schopni lidi vytrasovat v reálném čase a provést také indikaci kontaktů. Což znamená zajistit jim možnost podrobit se co nejdříve PCR testu a následně přijímat další protiepidemická opatření,“ sdělil Michal Bartoš.

Nejnáročnější období nastalo v zimních měsících

Aktuální situace a současná vlna pandemie byla pro krajskou hygienickou stanici nejzávažnější. Doba v lednu a únoru byla velice náročná. Jedním z důvodů byla také zasaženost zdravotnických zařízení. „Veškerá zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji byla na více než 100 % svých kapacit,“ poznamenal Michal Bartoš. Situaci přispěla také britská mutace koronaviru, která urychlila přenos nemoci enormním způsobem.

V KHS se sbíhají hlášení o počtu nakažených, ale i další informace a statistiky. V posledních dnech se situace v kraji zlepšuje a zdravotnická zařízení se budou moci vrátit k jiné než urgentní medicíně a již nebudou odkládány nezbytné zákroky.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio