Parkování v Plzni projde dalšími změnami

22. říjen 2020 15:30

Město Plzeň plánuje rozšířit zóny placeného parkování a přibydou i nová záchytná parkoviště u terminálů veřejné dopravy. Tyto změny mají zlepšit podmínky parkování ve městě.

Rozšíření zón placeného stání by mělo přinést větší komfort pro lidi, kteří v dané oblasti bydlí. Mimoplzeňští by tak neměli přetěžovat město parkováním uvnitř. „Kdo bude chtít, v zónách parkovat může, místo tam najde lépe, ale zároveň za to bude muset zaplatit,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule z TOP 09. Tento fakt potvrzuje praxi současných zón.

V městském obvodě 1 by se jednalo jen o drobné doplnění zón placeného stání na Roudné, kde se bude zóna nově rozprostírat i kolem Lochotínské ulice a Pod Záhorskem. Na největší městském obvodu 3 bude zásadně doplněn prostor západně od Klatovské třídy, tedy ulice Bendova, Skrétova, Koperníkova až po zeď Škodovky. Dále kolem zimního stadionu v Doudlevcích a výrazně se postoupí na Slovanech, kde se plánuje vybudovat zóna od nádraží až po Slovanskou alej.

Platit se bude i na některých velkých parkovištích

Zpoplatněna budou také parkoviště P + G – „zaparkuj a jdi“. Dvě taková jsou v Lochotínské ulici a jedno pod mostem generála Pattona. Další se nachází u bývalého obchodního centra Norma v Lochotínské ulici, parkoviště u zimního stadionu v Doudlevcích a dříve vybudované parkoviště v Kotkově ulici pod Centrálním autobusovým nádražím. Na těchto místech již plochy k parkování nebudou zdarma, ale měl by zde být zaveden systém hodinového placení.

Nová zpoplatněná parkoviště vzniknou také u terminálu veřejné dopravy na Borech a u konečné tramvaje v Bolevci. „Uprostřed města budou zóny, tady na Borech a v Bolevci budou moci řidiči zaparkovat zvýhodněně a zároveň dostanou v 60 Kč za den i celodenní jízdenku,“ sdělil Michal Vozobule.

Terminály P + R – „zaparkuj a jeď“ v Kaplířové ulici u terminálu Bory, by se měly začít stavět příští rok. Parkoviště v Bolevci na konečné zastávce tramvaje se již nyní začíná projektovat.

„Tento plán je velice ambiciózní, chtěli bychom to zvládnout za dva roky, ale budeme postupovat adekvátně k finančním prostředkům, které nám ubývají dopadem současné krize a tím, jakým způsobem postupuje vláda,“ informoval Michal Vozobule.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio