Parta studentů z celého světa přijela pracovat do západních Čech

9. červenec 2016

Několik dobrovolníků z různých zemí pomáhalo s drobnými pracemi v uplynulých dnech v Chudenicích na Klatovsku. Zapojili se tam do dobrovolnického projektu neziskové organizace Inex.

Podobné workcampy v obci byly už několikrát a jejich hlavní náplní je rekonstrukce kulturně-historických památek. V Chudenicích parta osmi zahraničních studenti čistila schody vedoucí k rozhledně Bolfánek nebo také opravovala kamennou zeď u místní mateřské školy.

Skupinka studentů složená z Korejců, Španělky, Francouze a Tchaj-wance nejen pracovala. Také jezdili na výlety a setkávali se s místními lidmi. Studenti si rovněž sami vařili. Službu měla vždy jedna dvojice a každý připravil jedno jídlo, typické pro svou zemi.

Julie ze Španělska například vařila pokrm z rajčat a speciálních klobásek longaniza, které přivezla přímo ze své rodné země. Eric, který pochází z Tchaj-wanu zase nachystal pro své přátele typické hovězí nudle.

Podobných workcampů se po celé České republice pořádají desítky a stejně jako zahraniční studenti mohou přijet k nám, odjíždějí studenti na prázdninové brigády do zahraničí.

autor: iko
Spustit audio