Paul Anka má 80. narozeniny

30. červenec 2021

30. července 1941 se v kanadském hlavním městě Ottawě narodil zpěvák a skladatel Paul Anka. Jeho rodiče zde vlastnili restauraci. Hudbě se věnoval už od dětství, studoval hru na piano, zpíval v kostelním sboru a svůj první singl s písničkou, kterou věnoval své dětské lásce Dianě, napsal ve čtrnácti letech.

Když v r. 2014 vystoupil Paul Anka v Kongresovém centru v Praze, v kuloárech se mluvilo o tom, zda jeho hlasový projev a tím i atmosféra celého koncertu, nebude poznamenána nedávným zánětem hrtanu, který zpěvák prodělal. Dvaasedmdesátiletý umělec však odvedl stoprocentně profesionální práci a tak účastníci koncertu mohli v závěru jeho vystoupení vidět i tuzemskou hvězdu číslo 1, Karla Gotta, který evidentně nadšený vzdal Ankovi hold, když se všemi účastníky, mezi nimiž bylo mnoho našich známých hudebníků, dlouze aplaudoval ve stoje. Nakonec i on si z jeho repertoáru vypůjčil písničku Svoji lásku zatýkám. A nejen on. Jaromír Majer zpíval skladbu Můj úděl.

Stejně tak se zalíbily Ankovy hity i světovým hvězdám jako Connie Francis, Johnny Nash, Tom Jones nebo Frank Sinatra. Pro posledně jmenovaného otextoval v r. 1967 jeho osobní hymnu, jak Sinatra o skladbě My Way mluvil. Slova písně pojednávají o muži, který je na konci života. Je sám se sebou spokojený a nevyhýbá se zodpovědnosti za své jednání. I když se na své životní pouti setkal s problémy a situacemi na hraně, i tak se snažil udržet vysokou úroveň své morálky.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio