Paul Anka má narozeniny

30. červenec 2020

Jednou ze skutečně velkých hvězd světové populární hudby, která u nás v roce 1966 a po té ještě v roce 2014 koncertovala, byl Paul Anka. Dnes má narozeniny.

To, že hudba může být výhodný obchodní artikl, je celkem známo. Jen se podívejte na to, o kolik peněz obohatili státní pokladnu renomovaní špičkoví muzikanti. Ale není to jen otázka financí, svou roli hraje i umělecká prestiž národa či země. Proto se ve většině států věnuje hudbě, ať je jakéhokoli žánru, náležitá pozornost. Nejlépe je na tom, co se týká návštěvnosti koncertů a prodeje hudebních nosičů, muzika populární a rocková. Všude se tedy snaží nabídnout domácímu i světovému publiku co nejvíc ze své produkce. Kanada náleží mezi státy, které mají co nabídnout. Od Leonarda Cohena, Joni Mitchell, Neila Younga a Briana Adamse až k jazzmanovi Oscaru Petersonovi.

Jedním z prvních, kdo obohatil světovou hudební scénu o tvorbu z Kanady, byl Paul Anka. Písnička Diana, kterou napsal pro svou dětskou lásku, už v 16 letech, se stala jednou z nejprodávanějších skladeb v dějinách gramofonového průmyslu. Ankův jasný hlas je na první poslech rozpoznatelný a jeho staccatové rozfrázování samohlásek ovlivnilo mnoho jeho pěveckých kolegů, u nás i Karla Gotta. Nástup anglických skupin v šedesátých letech odsunul jeho popularitu trochu stranou, což vykompenzoval tím, že skládal hity pro hvězdy jako Tom Jones, Sami Davis nebo Engelbert Humperdinck.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio