Paul Anka: You Are My Destiny

30. červenec 2023

V repertoáru kanadského zpěváka Paula Anky najdeme mnoho výrazných kantilénových balad, ale i tak ho najdeme ve většině rockových encyklopedií.

Snad žádný jiný zpěvák, s výjimkou Elvise Presleyho, nebyl, alespoň co se týká singlové produkce, ve druhé polovině padesátých let tak úspěšný jako Paul Anka. Zajímavé je, že svou cestu za celosvětovou slávou nastartovali oba ve stejném roce. Zatímco Elvise uvedlo do povědomí posluchačů angažmá u mamutího gramofonového koncernu RCA a následné nahrání blues rockové skladby Hotel zlomeného srdce, u Paula Anky vedly schody do nebe nenápadněji. Když trávil prázdniny u svého strýce v Los Angeles, nahrál pro dnešní posluchače už zapomenutou písničku I Confes. Po prázdninách ale začal skládat skladbu, která ho postupem krátké doby vynesla nejen do nadoblačných výšin, ale obstarala mu renomé, které mu dozajista záviděli všichni jeho pěvečtí kolegové, včetně Elvise.

Skladba Diana byla inspirována dívkou, která se mu sice neobyčejně líbila, ale co naplat, jako starší byla pro něho v té době nedosažitelná. Skladba se brzy stala hitem, dosáhla čísla jedna a v hitparádě se udržela devět týdnů. A devět milionů se jí také prodalo. V r. 1958 o jeho píseň projevil zájem legendární r a rollový zpěvák Buddy Holly. Vzhledem k tomu, že ale v r. 1959 tragicky zahynul, skladba se stala jeho posmrtným hitem. Tantiémy daroval Anka vdově po Buddy Hollym.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.