Paul McCartney: Golden Slumbers a Carry That Weight

18. červen 2023

Když se rozpadla nejlepší hudební skupina 20. století Beatles, milovníci muziky typovali, kdo z legendárního kvarteta to v následujících letech dotáhne nejdál.

Nejpravděpodobněji se v tomto ohledu jevil Paul McCartney, neboť jeho práce na nejlepším albu všech dob, Klubu osamělých srdcí seržanta Pepra, byla bezkonkurenční.

Rok 1970 znamenal nejen rozpad skupiny, ale též vydání McCartneyho sólového alba. Dnes je jeho jednoduchost hodnocena kladně, ale v době jeho vydání nebyla zrovna obdivována. Od McCartneyho se čekaly opusy, které jako Yesterday, Eleonor Rigby nebo Fool On The Hill vstoupí do historie. Nebo, co se týká pojetí tzv. dlouhohrající desky, něco jako druhá strana Abbey Road. I na té se McCartney podílel rozhodujícím dílem. Zde se setkáme s různými názory, ale bylo též napsáno, že právě zde Beatles nikdy nehráli a společně nezpívali brilantněji než právě na Abbey Road.

Existuje názor, že kdyby Brouci pokračovali tímto způsobem, i další léta by si zdrželi pověst světové jedničky. Deska se nakonec stala jejich nejprodávanější. Je tu mnoho krásných písniček, na kterých se svým dílem podíleli všichni.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.