Péči o umírající zajišťuje ve Fakultní nemocnici Plzeň nový paliativní tým

Když se člověk dozví od lékaře nepříjemnou diagnózu, často neví, co si s tou informací počít, na koho se obrátit, jak novou situaci řešit. Nevyléčitelně nemocným pacientům v plzeňské fakultní nemocnici s tím nově pomáhá konziliární tým paliativní péče.

„Je to péče o pacienty, u kterých už je z nějakého důvodu, ať je to srdeční selhání, plicní onemocnění nebo nádorové onemocnění, vyčerpána veškerá léčebná péče a přechází se tedy na paliativní péči. Je třeba pomoci pacientovi se symptomy bolesti, dušnosti a podobně, dále nějakým způsobem pomoci rodině a vysvětlit pacientovi, že se o něj nepřestáváme starat, ale staráme se trochu jinak. To by měl být cíl a úkol paliativní péče v nemocnici,“ vysvětlil primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení FN Plzeň Štěpán Bejvančický.

Paliativní tým se skládá z několika zdravotníků a dalších lidí různých profesí. „V týmu je pět lékařů, tři sestry, dvě sociální pracovnice, dva psychologové, jeden nutriční terapeut, jeden klinický farmaceut a nemocniční kaplanka, která už pracuje ve fakultní nemocnici dlouho a my její služby budeme využívat dle potřeby,“ uvedla vedoucí lékařka konziliárního týmu paliativní péče Tereza Petrů.

Zatím tým funguje hlavně na interním oddělení, ale jeho služby se budou postupně rozšiřovat i na další kliniky plzeňské fakultní nemocnice. Pomoc probíhá tak, že na žádost ošetřujícího lékaře přijde k pacientovi paliativní lékař a sestra. „Nemocný leží 24 hodin v nemocnici a přijde k němu někdo, kdo má čas více než čtvrt hodiny. Mluví s ním a zajímá se o něj trochu jinak, než z té stránky fyzické. Řešíme to, že si vůbec připustí, že se najednou děje něco jinak, než by si přál,“ popsala Tereza Petrů s tím, že aktuálně paliativní tým pečuje o pátého pacienta.

Pomoc nabízí i rodině pacienta

„Dokážeme rodinu zorientovat nejen v tom, jak bude vypadat ta přímá péče, ale třeba i jaké může mít sociální příspěvky, kdo ho bude sledovat a kde, i to, jak bude péče následovat,“ řekla Tereza Petrů.

Nemocnice chce také ještě během roku otevřít paliativní ambulanci, která nabídne služby lidem po propuštění z nemocnice domů. „Ti pacienti, kteří jsou pouštěni z nemocnice domů, často potřebují někoho, kdo je zbytkem života provází. Cílem je hlavně to, aby život, který tomu člověku zbývá, byl pro něj co nejpřijatelnější a nejkvalitnější,“ uzavřela vedoucí lékařka konziliárního týmu paliativní péče Tereza Petrů.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio