Pekárny i domácnosti se připravují na vánoční cukroví, počítejte s dražšími surovinami

30. říjen 2024 22:15

Blížící se Vánoce letos opět jako první připomínají obchody. Také hospodyně a hospodáři už ale pomalu přemýšlejí, kolik druhů cukroví letos připraví na sváteční stůl.

Začínáte už přemýšlet, kolik druhů vánočního pečiva letos budete chtít? Určitě je potřeba mít všechno dobře naplánované – od výběru receptů až po dlouhý seznam surovin, které bude nutné nakoupit. Byly doby, kdy se vše peklo doma dle rodinných receptů, pak přišla etapa, kdy zase většina lidí cukroví kupovala. Teď se nacházíme někde mezi, jak potvrzuje majitelka pekárny a cukrárny U Marka v Plzni na Roudné Vlasta Václavíková. „Jsou i lidé, kteří si něco napečou a další druhy si přijdou dokoupit, aby měli pestrý talíř. U nás vyrábíme zhruba 900 kilogramů vánočního cukroví.“

Domácí i profesionální pekaři a pekařky musí počítat se zdražením surovin. „Zvýšila se cena másla asi o 60 procent, to samé platí pro kakao. Čokoláda šla zatím nahoru jen o 20 procent, ale očekávám, že se to ještě změní,“ říká Vlasta Václavíková. „Jediná surovina, u které došlo ke snížení ceny, je cukr, ten během roku zlevnil asi o 25 procent.“ Kvůli jarním mrazům šly nahoru také ceny ořechů, které ke svátečnímu pečení neodmyslitelně patří. Nedostatkovým zbožím pak bude poctivá česká marmeláda, a to opět z důvodu jarních nepříznivých teplot. Dle slov Vlasty Václavíkové je každopádně vždy lepší upéct cukroví méně a z poctivých surovin než použít náhražky.

autoři: Jiří Trnka , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio