Perníková roláda. Vláčný dezert Věry Poklonové na návštěvu počká i v mrazáku
Sladké dobroty hrají důležitou roli v životě Věry Poklonové z Brna, do soutěže Pochoutkový rok se proto přihlásila s perníkovou roládou. Trojici porotců ve složení Nadi Konvalinkové, Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka v receptu zaujalo, že se marmeláda dává nejenom do těsta, ale používá se i jako náplň. Věra Poklonová tedy upekla rovnou tři verze.
Perníková roláda
900 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
500 g moučkového cukru
8 polévkových lžic mléka
2 polévkové lžíce medu
2 polévkové lžíce marmelády
4 vejce
1 lžička mleté skořice
4 roztlučené hřebíčky
4 kuličky nového koření
½ sáčku perníkového koření
olej na potření
marmeláda jako náplň
Postup:
Nejprve všechny sypké suroviny prosejeme, abychom neměli v těstě hrudky.
Do mísy dáme nejprve mouku, přidáme skořici, jedlou sodu, moučkový cukr, mléko, celá vejce, med, marmeládu, perníkové koření, nové koření, hřebíček. Vařečkou promícháme a vypracujeme těsto, které by mělo být tužší konzistence.
Těsto rozdělíme na tři díly a rozválíme na placku vysokou asi 4 mm. Placku pomažeme oblíbenou marmeládou a srolujeme. Roládu potřeme olejem a zabalíme do pečicího papíru, aby držela tvar.
Pečeme v rozehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 30 minut. Následně troubu ztlumíme na 150 stupňů a dopečeme dalších 15 minut.
Roláda po vychladnutí vydrží i v mrazničce a bude připravena na nečekanou návštěvu.
Věra Poklonová
Byla nadšená z vybrání do soutěže. Poslala několik receptů, brala to jako úkol z Univerzity třetího věku, kam dochází do hodin počítačů a digitální fotografie. Patří k těm aktivním babičkám, které rády pečou a vaří. S tím už ji pomáhají i vnoučata. A na tým Pochoutkového roku čekala i ochutnávka dalších domácích specialit.