Peruánský ženšen se sklízí teď na podzim

23. září 2019

Jedná se o řeřichu peruánskou známou také jako maca, která se u nás ve volné přírodě nevyskytuje. Lze ji tady ale pěstovat a právě teď je čas její sklizně.

V bylinných lékárnách je tato léčivka k dostání nejčastěji ve formě prášku ze sušeného kořene, který se smíchá s mlékem a výsledný nápoj má oříškovou chuť. Čerstvý kořen je velmi ostrý a v Peru ho místní lidé využívají nejen k léčení, ale také k přípravě pokrmů.

„Maca působí jako silné afrodiziakum, podporuje plodnost a stimuluje štítnou žlázu. Obsahuje celý soubor cenných látek, takže regeneruje organismus starších lidí nebo i vážně nemocných,“ popisuje účinky kořene řeřichy peruánské farmářka a bylinkářka Štěpánka Janoutová.

Přidává informace týkající se léčebných účinků v Česku běžně pěstované kořenové zeleniny a odpovídá na řadu dotazů posluchačů, např. u kterých chorob urychlí uzdravení vitánie snodárná, co pomáhá při bolestech kloubů nebo jak se zbavit mykózy za uchem a na nehtech.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.