Peruánský ženšen se sklízí teď na podzim

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Peruánský ženšen (ilustrační foto)

Jedná se o řeřichu peruánskou známou také jako maca, která se u nás ve volné přírodě nevyskytuje. Lze ji tady ale pěstovat a právě teď je čas její sklizně.

V bylinných lékárnách je tato léčivka k dostání nejčastěji ve formě prášku ze sušeného kořene, který se smíchá s mlékem a výsledný nápoj má oříškovou chuť. Čerstvý kořen je velmi ostrý a v Peru ho místní lidé využívají nejen k léčení, ale také k přípravě pokrmů.

„Maca působí jako silné afrodiziakum, podporuje plodnost a stimuluje štítnou žlázu. Obsahuje celý soubor cenných látek, takže regeneruje organismus starších lidí nebo i vážně nemocných,“ popisuje účinky kořene řeřichy peruánské farmářka a bylinkářka Štěpánka Janoutová.

Přidává informace týkající se léčebných účinků v Česku běžně pěstované kořenové zeleniny a odpovídá na řadu dotazů posluchačů, např. u kterých chorob urychlí uzdravení vitánie snodárná, co pomáhá při bolestech kloubů nebo jak se zbavit mykózy za uchem a na nehtech.