Peruánský ženšen se sklízí teď na podzim

23. září 2019

Jedná se o řeřichu peruánskou známou také jako maca, která se u nás ve volné přírodě nevyskytuje. Lze ji tady ale pěstovat a právě teď je čas její sklizně.

V bylinných lékárnách je tato léčivka k dostání nejčastěji ve formě prášku ze sušeného kořene, který se smíchá s mlékem a výsledný nápoj má oříškovou chuť. Čerstvý kořen je velmi ostrý a v Peru ho místní lidé využívají nejen k léčení, ale také k přípravě pokrmů.

„Maca působí jako silné afrodiziakum, podporuje plodnost a stimuluje štítnou žlázu. Obsahuje celý soubor cenných látek, takže regeneruje organismus starších lidí nebo i vážně nemocných,“ popisuje účinky kořene řeřichy peruánské farmářka a bylinkářka Štěpánka Janoutová.

Přidává informace týkající se léčebných účinků v Česku běžně pěstované kořenové zeleniny a odpovídá na řadu dotazů posluchačů, např. u kterých chorob urychlí uzdravení vitánie snodárná, co pomáhá při bolestech kloubů nebo jak se zbavit mykózy za uchem a na nehtech.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.