Peter Gabriel: Sledgehammer

Už během školní docházky si Peter Gabriel umínil, že jeho další životní cesta se bude, pokud to jen trochu půjde, ubírat směrem k nějakému kulturnímu projektu. Jen zatím nebylo jasné, k jakému. Možná k muzice, nebo k nějaké výtvarné práci.

Co se týkalo muziky, zamiloval se do tehdy velice plodné soulové scény, kterou reprezentovali umělci jako Wilson Picket, Otis Redding nebo duo Sam and Dave. Na základě toho zásoboval své kamarády skladbami a také vymýšlel divadelní a vizuální ztvárnění koncertů. Mnozí jeho vrstevníci se nechávali inspirovat jeho osobitým šatníkem ve stylu květinových dětí. Do povědomí širší hudební obce vešel jako zpěvák skupiny Genesis, kterou opustil v r. 1975. Zdůvodnil to osobními důvody.

První sólové album s jednoduchým názvem Peter Gabriel se na začátku r. 1977 umístilo na sedmém místě. Jak napsal prozíravý recenzent, bylo LP ve znamení toho, že se budou dít velké věci. Zároveň Gabriel zahájil turné po Spojených státech a Kanadě. V r 1980 se albem, pro které se používá označení Melt nebo Gabriel trojka, dostal do první muzikantské ligy. Nechal se slyšet, že teď se konečně cítí svobodný. O šest let později se jeho album So dostalo na první místo a klip k písničce Sledgehammer vyhrál v televizi MTV devět ocenění, což bylo nejvíce cen, které jedno video vyhrálo.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.