Petr Janda slaví 80. narozeniny

2. květen 2022

Je jednou z největších legend v historii české populární hudby. Od začátku byl v Olympicu motorem dění a jeho hlavní postavou. Je tomu tak dodnes, a to už celých 59 let.

Kytarista, skladatel a zpěvák Petr Janda je jednou z nejdůležitějších osobností české populární hudby. Jeho původní profese je ale jiná. Po maturitě si dodělal dvouletou nástavbou obor spojový mechanik a tři roky tuto práci také vykonával. Jenže to už hrál jako samouk na kytaru, her přibývalo a najednou stál před rozhodnutím, co dál. A tehdy zjistil, že se lépe uživí kytarou a vydal se vlastní cestou. Rokenrol měl prostě větší sílu, psal se přece rok 1964.

Od začátku svých vystoupení si vede záznamy, kde má zapsané všechny koncerty. Mnoho jich odehrál s Olympicem v pražské Lucerně, pro muzikanty téměř posvátném místě, kde si zpěváci a kapely ověřují, jak moc o ně mají fanoušci zájem. Jsou dokonce i takoví, kteří se této přímé konfrontace bojí. Toho se ale Olympic rozhodně bát nemusel, i když dvakrát stál před ukončením činnosti.

Olympic je český fenomén právě díky hudbě Petra Jandy, který nikdy vědomě nevypustil lacinou píseň. Jeho skladby nebývají okamžitým hitem, tvoří je na delší vzdálenost a to se mu vyplácí. Vždy si vybíral textaře, psali pro něj jen ti nejlepší, Připomeňme Pavla Chrastinu, Miroslava Černého, Pavla Vrbu, Zdeňka Rytíře nebo Eduarda Krečmara.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.