Petr Kolář slaví 55. narozeniny

20. červen 2022

Pět let za sebou útočil na první místo v anketě Český slavík, získat jej se mu zatím ale nepodařilo. Přesto své umístění považuje za velký úspěch. Vystupoval v celé řadě muzikálů. 

Narodil se v Českých Budějovicích, vystudoval lidovou školu umění na bicí, od 18 let zpíval s řadou rockových kapel. Je absolventem Lesnické školy ve Vimperku. S plzeňskou skupinou Sarah natočil album. V roce 1993 přišel do Prahy a od tohoto roku začíná účinkovat v nejúspěšnějších českých a zahraničních muzikálech. Jmenuje se Petr Kolář.

Prošel řadou muzikálů. Do prvního nastoupil v roce 1994. Tehdejšímu veleúspěšnému Draculovi podle jeho slov nikdo nedával velké naděje, očekávalo se, že se bude hrát maximálně jednu sezónu. Nakonec z něj byl dosud nejúspěšnější český muzikál a v pražském Paláci kultury se hrál čtyři roky. V roce 1995 také Petr Kolář vyhrál konkurs do skupiny Precedens a stal se jejím zpěvákem, o 7 let později přijal post frontmana u metalové skupiny Arakain.

V březnu roku 2004 zpíval při otevření pražské Sazka Arény s společně s operní pěvkyní Evou Urbanovou duet We are the Champions od skupiny Queen a ve stejném roce nazpíval s Leonou Machálkovou titulní píseň k seriálu Pojišťovna štěstí Den, kdy se vrátí láska.

Petr Kolář je pětinásobný stříbrný slavík, jednou bronzový, a jak sám říká – na vítězství to nikdy nedotáhl. Zato muzikály, v nichž hrál, byly samé úspěšné projekty, připomeňme třeba takové kusy, jako už zmíněný Drákula, Vlasy, Hamlet, Krysař, Golem a další. Na kontě má také řadu hitů – Jednou nebe zavolá, Den, kdy se vrátí láska, Vyznání nebo Navzdory hříchům.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.