Petr Kotvald: Mumuland

17. březen 2021

Píseň Mumuland najdete na albu s názvem Taxitotak neber z roku 2001. Napsali ji Jindřich Parma a textař Pavel Cmíral.

O Mumulandu zpívala už britská taneční skupina KLF, v písni Stand by The JAMs zpívá o ztraceném kontinentu Mu, který se podle pověstí nachází kdesi v Pacifickém oceánu. Pavel Cmíral jistě pověst o tajemném ostrovu Mu Mu, který je odpůrcem proti zotročení lidstva penězi a mocí, znal, a tak ji nasadil na jednoduchou melodii.

A kdo je Pavel Cmíral? Vynikající český textař, básník, dramatik a scenárista, který napsal asi dva tisíce textů, stal se dvorním textařem Petra Kotvalda v době, kdy se vydal na sólovou dráhu. Velmi spolupracoval například s loutkovými divadly. V devadesátých letech psal české verze písní pro dabing zahraničních filmů. Má také velmi úzký vztah k historii a architektuře, vedle řady přednášek a článků se aktivně zasazoval o zachování historického genia loci Prahy. Volný čas věnoval také výtvarnému umění, a to pasivně a jako zručný kreslíř i aktivně.

Pavel Cmíral je také autorem dětských rozhlasových a televizních pořadů. Pro rozhlas napsal řadu sobotních her pro mládež, například pro populární Domino, navázal spolupráci i s redakcí zábavných pořadů Československé televize, byl kupříkladu jedním ze stálých autorů úspěšné soutěžní série O poklad Anežky české nebo Videostopu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.