Petr Sichinger: Kamna a Kazatel. Dvě krátké povídky člena plzeňského Divadelního a filmového spolku Dipold

27. listopad 2022

Kamna jsou vzpomínkou na dávné smutné setkání uprostřed tuhé zimy. Příběh s názvem Kazatel odkazuje k jedné známé plzeňské figurce, kterou řada z nás léta slýchávala z tajemného plzeňského okna.

Čte: Kryštof Bartoš
Napsal: Petr Sichinger
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 26. 11. 2022

Oba texty vyšly v útlé knížce Slunečný a krásný den, kterou v loňském roce vydal Divadelní a filmový spolek DIPOLD, jehož je autor členem. Kromě několika dalších krátkých povídek v ní najdeme básně vážné i hravé a také autorovy vlastní originální ilustrace.

Petr Sichinger (1969) pochází z jihočeského Vimperka, kde v 19. a 20. století sídlila slavná tiskárna Johannese Steinbrenera. V duchu tiskařské tradice rodného města se vyučil ručním sazečem. Dnes pracuje v tiskárně, nějaký čas externě učil, například na plzeňské „Sutnarce“ pomohl vybudovat klasickou knihtiskovou dílnu s ruční sazbou. Nejvíc ze všeho ho ale baví psát a malovat. Básničky píše od mládí, povídky a hry zkouší psát posledních deset let.

Petr Sichinger

Už řadu let působí Petr Sichinger v Divadelním a filmovém spolku Dipold, jehož název odkazuje k plzeňské restauraci U Dipoldů, kde mají divadelníci svoji domovskou zkušební scénu i oltář. Petr Sichinger má spolu s Miroslavem Čapkem a s přispěním ostatních členů souboru na kontě už několik her: Osoby a obsazení (2014), Saláti (2015), Všechny ty věci (2016), Noc v hotelu Bobík (2017), Osada (2018), Porucha přizpůsobení (2019), Almužna (2022) nebo nejnovější Hrc Prc (2022).

Dnes žije v Plzni.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio