Petra Černocká má kulaté narozeniny.

24. listopad 2019

Česká zpěvačka Petra Černocká představuje typ obyčejné, ničím nekomplikované ženy, která má prostě starosti, jako kterákoli jiná a nechybí při žádné legraci. Písničky, které zpívá, nic nepředstírají, a tak tisícům posluchačů zpříjemňují všední starosti. Tu nejznámější - hymnu kamióňáků - vám nabídneme k poslechu v tomto pořadu.

Disponuje příjemným jemným dívčím hlasem, který ji zařadil mezi ty interprety, kteří se mimo střední proud příliš neuplatní. Ona sama přiznává, že publikum si zvyklo, že od ní nelze očekávat nic ohromujícího, pouze jednoduché skladbičky, které snad zpříjemňují všední starosti. Kdyby se všechno vyvíjelo podle předpokladů, mohli jsme se dnes s Petrou Černockou setkávat třeba v Národním divadle, kde by nám zpívala Věrné milování.

Vystudovala totiž operní zpěv a hru na klavír na pražské konzervatoři. Petra Černocká se však jako zpěvačka vydala jinou cestou. Absolventský koncert, na kterém zpívala třeba árii kuchtíka z Rusalky, byl zároveň jejím posledním živým kontaktem s klasickou hudbou - v tu dobu už měla angažmá v divadle Semafor.

Například v žánru country se pohybuje už od poloviny sedmdesátých let. Tehdy se dostala do popředí s tradicionálem Náklaďák, který česky otextoval Pavel Žák. Petra Černocká, zpěvačka s průzračně čistým školeným sopránem, dnes slaví své 70. narozeniny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.