Petra Černocká: Mississippi

13. červen 2024

Tak jako k naší historii patří řeka Vltava, tak i v dalších koutech světa vyjadřují lidé úctu k té jejich řece. Ve Spojených státech je takovým symbolem amerického jihu řeka Mississippi.

Severoamerická řeka Mississippi má bohatou historii jako inspirační zdroj pro hudbu a písně. Protéká přes 10 amerických států a nese sebou různé hudební tradice, včetně blues, jazzu, country a rocku. V americké kultuře a historii je úcta k řece Mississippi hluboce zakořeněna. Její krajinu, lidi a historii lze nalézt v mnoha uměleckých a literárních dílech. Inspirovala mnoho umělců, spisovatelů, hudebníků a filmařů, kteří vytvářeli díla vycházející ze života kolem ní. Hraje klíčovou roli v americkém povědomí jako symbol síly, odolnosti a dědictví. Autoři do svých děl zahrnují nejen její dobrodružství a sílu, ale také trápení a příběhy lidí, kteří žili podél jejích břehů. Tato řeka symbolizuje mnoho aspektů amerického života a kultury, a proto je v textech písní zmiňována velmi často. Je podle objemu vody největší řekou Severní Ameriky.

Jedna z písní o ní se na podzim roku 1976 vyhoupla na první místo britské hitparády, ve světě se jí prodalo přes pět miliónu kopií. Natočila ji holandská skupina Pussycat. Je to její nejslavnější píseň, zpívá se v ní „Mississippi, budu na tebe myslet pokaždé, když uslyším tuto píseň“. Petra Černocká ji v české verzi nazpívala o rok později s textem, který napsal Robert Filip. A i v něm Mississippi proudí dál a stejná zůstává, má pro Spojené státy americké stále hluboký kulturní a historický význam.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.