Phil Collins: Another Day In Paradise

9. září 2024

Phil Collins, držitel prestižních cen Grammy a Oscar, se nejvíce proslavil jako lídr hudební skupiny Genesis, ale rovněž mnoha svými sólovými hity.

Píseň Another Day In Paradise (Ještě jeden den v ráji) vyšla v říjnu roku 1989 na albu s názvem …But Seriously britského zpěváka, bubeníka, skladatele i textaře Phila Collinse. Je výrazná nejen svým melodickým nábojem, ale také silným poselstvím. Je o bezdomovectví a lhostejnosti společnosti vůči lidem, kteří žijí na ulici. Phil Collins zde vykresluje scénu, kdy muž míjí bezdomovkyni, ale místo toho, aby jí pomohl, raději odvrací zrak a pokračuje dál ve svém pohodlném životě. Another Day In Paradise ukazuje na kontrast mezi těmi, kteří žijí v pohodlí, a těmi, kteří se den co den potýkají s existenčními problémy. I když byla píseň oceňována, nevyhnula se kritice. Někteří lidé poukazovali na to, že Collins, co by úspěšný a bohatý hudebník, může být vnímán jako pokrytec, když zpívá o problémech, které sám nezažívá. Phil Collins však vždy obhajoval své záměry a zdůrazňoval, že smyslem písně bylo především zvýšit povědomí o problému bezdomovectví.

Píseň se stala dalším Collinsovým obrovským hitem. V prosinci roku 1989 se stala už jeho sedmým vítězstvím v americké singlové hitparádě. V čele žebříčku se držela čtyři týdny a první byla i v Německu, Itálii, Norsku a Švédsku a získala cenu Grammy za nahrávku roku.

Píseň začíná těmito slovy: Ona volá na muže na ulici. "Pane, mohl byste mi pomoci? Je chladno a já nemám kde spát...

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.