Pink Floyd a jejich protestsong proti zkostnatělému vzdělávacímu systému

15. prosinec 2020

Může se z písničky, kde děti zpívají „ nepotřebujeme žádné vzdělání“, stát celosvětový hit? Může! Právě v polovině prosince roku 1979 zahájil hit svou cestu za nesmrtelností.

Málokterou písničku provázely diskuze o účelnosti a ideové myšlence textu, jako skladbu Another Brick In The Wall, kterou na singlu vydala jedna z nejlegendárnějších skupin rockové hudby, kapela Pink Floyd. Největší diskuze a často i odpor vyvolávala část textu, kde dětský sbor zpívá - We dont need no education, tedy že nechtějí žádné vzdělání a výchovu. Svým způsobem je písnička protest songem proti zkostnatělému vzdělávacímu systému na běžných a internátních školách v Británii a určitě ještě mnoha dalších zemích na celém světě. Proti textu se postavili nejen rodiče, ale i politici, mnohdy ti nejvyšší, jako premiérka Margaret Tatcherová.

Autor skladby, kterým byl baskytarista Pink Floyd Roger Waters, měl se školou skutečně problémy, neboť byl často šikanován. Vzpomínal, že je zajímavé, že ti kdož jsou šikanováni spolužáky, dočkají se často téhož od učitelů. Paradoxem ovšem je, že sám Waters měl k podobnému jednání v dospělosti sklony. V r. 1979 nevybíravě vyhodil z kapaly klávesáka Richarda Wrighta, údajně pro to, že se dostatečně nesnažil na albu The Wall. Po rozchodu s Watersem ostatní členové Pink Floyd, vzali Wrighta zpět. Když se po letech po jistém zdráhání uvolili muzikanti společně vystoupit na koncertu Live Aid pro hladovějící Afričany, většina jich byla proti uvedení skladby Another Brick In The Wall. Bylo by určitě nevhodné, aby africké děti zpívali o tom, že se nechtějí učit.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.