Pivovarnictví na Šumavě představuje nové muzeum v Dešenicích

25. červenec 2015

Pivní lahve, fotografie, půllitry - to jsou jen některé z exponátů, které svým návštěvníkům ukáže nové Muzeum šumavského pivovarnictví.

Klatovsko je zase o jedno muzeum bohatší. Vzniklo ve zrekonstruované tvrzi v Dešenicích, přišlo na více než 21 milionů korun a sešly se v něm rozsáhlé sbírky soukromých sběratelů. A všechny se věnují jednomu jedinému tématu - pivu a pivovarnictví.

„Muzeum vychází ze skutečnosti, že tady v Dešenicích byl několik staletí pivovar, který ukončil svoji činnost v roce 1946. Prostory toho bývalého pivovaru jsou tady zachovány. Tam, jak dneska mají hasiči zázemí, tam bývala varna. V areálu jsou ještě vidět sklepy, kde se skladoval led," popsala starostka Lenka Sýkorová.

To, že přicházejí do pivovarského muzea, poznají návštěvníci hned ve vstupní hale, kde jsou vystaveny velké ležácké sudy a také větší pivovarnická technika. Expozice muzea je rozčleněna na pivní sklo z různých evropských států. Jsou tam i půllitry z pivovarů obecně české provenience a potom i přímo z pivovarů v západních Čechách. V muzeu je zhruba šest set kusů půllitrů, nejstarší z nich pocházejí zhruba ze třicátých let dvacátého století.

Pivní lahve, fotografie, půllitry - to jsou jen některé z exponátů, které svým návštěvníkům ukáže nové Muzeum šumavského pivovarnictví v Dešenicích

„Nejstarší pivovarské nádobí bylo kameninové a bylo to z toho důvodu, že pivo v tom vydrželo mnohem déle chladné. Do konce 19. století když jste šli v Čechách do hospody a dali jste si pivko, tak vám donesli automaticky litrovou sklenici piva. Na půllitrové míry se přešlo až v souvislosti s hospodářskými problémy, které provázely monarchii na konci 19. století," vysvětlil spoluautor koncepce expozice muzea a znalec piva Jan Jirák.

V Čechách se navíc také velice rychle přešlo na sklo. Jedním z důvodů, který k tomu přispěl, byla jakási revolta proti habsburské monarchii. Monarchisté prý totiž pili z kameninových, zatímco pokrokoví republikáni ze skleněných nádob.

Návštěvníci nového muzea si mohou prohlédnout i samotnou dešenickou tvrz

Kromě cenných artefaktů spojených s výrobou a pitím piva si v novém muzeu návštěvníci prohlédnou třeba i přesnou kopii šenku z počátku minulého století. Za pozornost ale stojí i samotná budova rozlehlé dešenické tvrze. Rekonstrukce probíhající pod dozorem památkářů zachovala v zásadě původní dispozici. Během prací se navíc podařilo odhalit a zrestaurovat cenné fresky z poloviny 16. století, připomínající rod Předenických z Předenic, tehdejších majitelů dešenického panství.

Muzeum šumavského pivovarnictví Dešenice zůstane pro návštěvníky otevřené až do konce září. Přístupné je denně kromě pondělí od 10:00 do 17:00 hodin. V říjnu bude muzeum otevřené během víkendů a prohlídky během listopadu a prosince jsou možné jen po telefonické domluvě.

Podrobnosti o novém muzeu najdete zde.

autoři: sch , en
Spustit audio