Pivovarům docházejí lahve, dodavatelé nezvládají

17. červen 2022 20:39, aktualizováno

Slad, lahve, etikety, víčka, elektřina. I na pivovary dolehlo zdražování. Rostoucí náklady na výrobu se pochopitelně promítly i do ceny piva.

Mají uvařené pivo, dokonce je stočené v lahvi, jenže ho stejně nemohou prodat. Některým malým pivovarům na Plzeňsku totiž chybí etikety. Dodávky se navíc neúměrně prodlužují. Co dříve trvalo dva týdny, trvá teď třeba dva měsíce. Dalším zase docházejí lahve nebo sklenice. „Máme poslední půl palety sedmičkových lahví, půllitrové zatím máme,“ uvedl majitel pivovaru Bizon v Čižicích Robert Beneš. Denně prý zazátkují 1500 lahví. „Máme domluvenou sklárnu v Německu, uvidíme, jak to bude dál,“ plánoval.

Pivovar Radouš v Radobyčicích má sice lahve, ale pro změnu mu chybí sklenice. Z objednaných sedmi set jich přišlo jen tři sta. Pivovar Raven zatím nedostatek obalů neřeší, podle spolumajitele Ladislava Vrtiše mají 12 000 lahví v paletách, většinou jsou to sedmičky. „Máme garantované dodávky do konce roku, co bude pak, nevíme, zásadně se toho ale nebojíme,“ řekl.

Změnit obal znamená komplikaci ve výrobě

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michaela Voldřicha trápí malé pivovary řada věcí, také třeba nedostatečné množství materiálu na plechovky. Možnost je nahradit je PET lahvemi, ale například pro majitele nepomuckého pivovaru Zlatá kráva Radovana Sochora je to nepřípustné. I plechovky by znamenaly komplikaci. „K tomu je potřeba upravit výrobní proces i logistiku, máme veškerou technologii připravenou na ty skleněné lahve,“ vysvětlil. Kvůli zdražování všech komponent, lahví zátek nebo sladu a energií už jednou nepomucký pivovar zdražil, další zdražení neplánuje.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio