Plzeň a švýcarský Winterthur budou dál spolupracovat

11. červen 2007

Plzeň se dohodla se švýcarským Winterthurem na další spolupráci. Půjde zejména o pomoc při čerpání peněz, které uvolnila švýcarská vláda na podporu a rozvoj východoevropských zemí, a dále pomoc s budováním regionálního technického muzea Techmania. Winterthur je se 100.000 obyvateli šestým největším městem Švýcarska. Plzeň má 170.000 obyvatel a je "čtyřkou" v ČR.

Švýcarské fondy zatím nemají českou vládou formalizovánu strukturu a režim projednávání. Ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek se domnívá, že by radnice mohla využít doby, než budou nastavena pravidla k přípravě, ke společnému čerpání financí z těchto fondů.

Dalšími tématy jsou rozvoj města, partnerství veřejného a soukromého sektoru a cestovní ruch, čímž by se vzájemné vztahy mohly vrátit na úroveň z počátku 90. let, kdy města velmi spolupracovala.

Winterthurští původně přijeli s názorem, že Plzeň s Winterthurem, které jsou partnerskými města od roku 1991, si už nemají co nabídnout. Nakonec se obě strany shodly na kooperaci v rámci muzea Techmania, kde mezi sebou oba dva subjekty komunikují, a v územním plánování, kde jsou podobné problémy .

Ve Winterthuru tradičně hostuje plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Kulturní výměna se dále rozšíří ještě na Divadlo dětí Alfa a Plzeňskou filharmonii. Šlo by o reciproční výměny, protože Švýcaři mají loutkové divadlo i městský orchestr. dodal

Už v polovině března se Plzeň dohodla, že po více než 15 letech obnoví partnerství s Jekatěrinburgem, pátým největším městem Ruské federace s 1,5 milionu obyvatel, hlavně v oblasti městské hromadné dopravy, energetiky, kultury a školství. V květnu 2005 podepsala Plzeň smlouvu o partnerství s Birminghamem ze státu Alabama v USA, zejména mezi univerzitami a v kultuře. Dalšími partnery Plzně jsou německé Řezno, Takasaki v Japonsku, Liege v Belgii a Limoges ve Francii.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio