Plzeň brázdil hudební trolejbus, muzikanti podpořili záchranu šťáhlavských varhan

27. říjen 2023 11:35, aktualizováno

Neobvyklou jízdu hudebním trolejbusem jste mohli zažít v uplynulých dnech v Plzni. Netradiční je nejen trasa – mezi vlakovým a autobusovým nádražím, ale hlavně to, že v trolejbusu mladí muzikanti chtějí svým hraním podpořit záchranu varhan z kostela svatého Vojtěcha ve Šťáhlavech.

Studenti plzeňského církevního gymnázia pomáhají zachránit vzácné varhany. Společně se žáky ze základní školy ze Šťáhlav připravili už druhou jízdu speciálního hudebního trolejbusu. Jezdí mezi vlakovým a autobusovým nádražím a zvláštní je tím, že se v něm neplatí jízdné. Cestující ale mohou přispět na obnovu varhan z kostela svatého Vojtěcha ve Šťáhlavech.

„Akce na podporu varhan jsme začali pořádat před šesti lety. Chceme vydělat na jejich opravu, protože nyní jsou v dezolátním stavu, napadené plísní a červotočem. Podepsala se na nich také dřívější neodborná péče,“ uvedl za pořadatele Jakub Šedivý. Varhany jsou skutečnou raritou. Jejich největší dřevěné píšťaly se totiž nevešly na kůr kostela na výšku, a tak tehdejšího stavitele napadlo je uložit vodorovně do podlahy. To nikde jinde k vidění není.

Trolejbus pojede ještě jednu benefiční jízdu, a to 30. října od 13 do 17 hodin. Na varhany lze případně přispět i platbou na účet veřejné sbírky, kterou pořádá obec Šťáhlavy.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio