Plzeň chce obnovit jeden z Kokotských rybníků na Rokycansku

5. září 2022 20:05, aktualizováno

Město Plzeň systematicky revitalizuje a upravuje rekreační oblasti. Nyní připravuje obnovu jednoho z Kokotských rybníků na Rokycansku. Takzvaný Podhorní rybník zanikl v 19. století. V budoucnu by mohl zase zadržovat vodu a poskytovat zázemí pro vodní živočichy.

K historickým pozemkům v majetku města Plzně patří i lesy s Kokotskými rybníky. Plzeň tedy vlastní pozemky i mimo svůj katastr. V této oblasti zůstaly z původní soustavy jen dva rybníky – Dolní a Horní kokotský rybník.

Horní kokotský rybník

„Nebylo tomu tak vždy. Před 150 lety tam byla vybudována nová silnice, která spojuje Litohlavy a Bušovice,“ připomněla mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková. „Ta jeden z těch rybníků, ten Horní, přetnula vedví a vytvořila dva,“ doplnila. Dolní tehdy zanikl a z původních třech rybníků zůstaly dva. Město by chtělo zaniklý Podhorní rybník obnovit.

V Podhorním rybníce by měla být zadržována voda, a to by mělo pomoci biodiverzitě na celém území, kde se vyskytují chráněné druhy rostlin i zvířat. V Horním rybníce totiž už není v suchých obdobích jednolitá vodní hladina, ale vznikají zde tři mělčí tůně. „Pomůžeme tak v době sucha, kdy bude voda v krajině zadržena v tomto rybníce, ale i v době povodní. Soustava více rybníků totiž zadrží mnohem více vody,“ vysvětlila Radka Žáková.

Aktuálně byla zadána projektová dokumentace, následovat bude dokumentace pro realizaci a předpokládá se, že bude město žádat o dotaci na provedení této obnovy. V řádu několika let by se mělo dostat k realizaci celého projektu.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio