Plzeň má nový kalendář pro rok 2018. Je plný sportovních legend

21. prosinec 2017

Kalendář nafotil fotograf Josef Adlt, kterému pózovala třeba boxerka Lenka Bernardová, zlatý hokejista z Nagana Martin Straka nebo tenistka Andrea Sestini Hlaváčková. Někdo si focení užíval, někdo během přípravy trpěl a to doslova.

„Řekla jsem si, že si na focení natočím vlasy, že to bude hezké. Potom jsem se ale nějak zapotácela u zrcadla a na tváři si kulmou způsobila popáleninu druhého stupně," vyprávěla už s úsměvem kladivářka a také juniorská mistryně Evropy Kateřina Skypalová.

Žádnou jizvičku totiž na kalendáři neuvidíte. O jizvách nikoliv na tváři, ale na lodi zase mluvil jachtař David Křížek. Další z legend, zvěčněných na plzeňském sportovním kalendáři.

„Domluvili jsme se, že focení proběhne na Boleváku. Problém byl ale v tom, že oba katamarány byly někde na cestách. Musel jsem si tedy půjčit loď, jenže se ukázalo, že do ní teče. Focení tedy muselo proběhnout rychle, abychom ji zvládly vytáhnout na břeh. I přesto to bylo fajn,“ řekl David Křížek.

Tenistka Andrea, od tohoto roku Sestini Hlaváčková plní poměrně pravidelně sociální sítě svými fotografiemi. Stát před objektivem fotoaparátu jí tak rozhodně nevadí: „Fotky jako takové, ten výsledek z toho, mám hrozně ráda, protože fotografové nám pomůžou, abychom vypadali hezky. Samotný ten proces, ale moc nemusím. I když tohle focení bylo milé a výsledná fotka je nádherná.“

Tvářit se přirozeně je kolikrát velké umění

S výsledkem byla spokojená i sportovní střelkyně, majitelka olympijských medailí všech barev Kateřina Emmons. Ocenila především to, že focení proběhlo kousek od jejího domu. Ze všeho nejčastěji prý slyšela větu, Kačenko, tvař se přirozeně.

„Na fotce to vypadá strašně jednoduše, ale aby to vyniklo a vzduchovka byla na fotce celá, musíme se natáčet do nepřirozených úhlů. Jsme tam celý skroucení a ještě se musíme tvářit přirozeně. Je to docela legrace,“ popsala Kateřina Emmons.

Kalendář podepisuje Kateřina Emmons

Autorem fotografií je Josef Adlt, pro kterého to prý byla ta dosud nejpříjemnější práce. Obyčejně totiž fotí především kulturisty. Sportovní fotografii se věnuje mnoho let a má k tomu docela jednoduchý důvod.

„Mně nejvíc vyhovuje pracovat s někým, kdo je trénovaný a zvyklý přijímat podobné příkazy. Na všechny pokyny reagují lépe než normální lidi, protože když řeknu, zakloň se, nebo přitvrď výraz, tak kromě herců tomu nejvíc rozumí právě vrcholoví sportovci," vysvětlil fotograf Josef Adlt.

Nový kalendář města Plzně dokonce podepsaný všemi legendami můžete mít i vy. To pokud si těch devět výjimečných kousků vydražíte. Možnost máte na internetu ode dneška až do konce ledna příštího roku. Zisk z dražby nebo prodeje půjde na Nadační fond západočeských olympioniků.

autoři: jnm , jik
Spustit audio