Plzeň odmítá další dotace na byty

19. červenec 2005

Současné podmínky státních dotací na výstavbu nájemních bytů jsou podle vedení radnice určeny pro velmi úzkou skupinu lidí a město proto nepočítá s tím, že by žádalo o další státní pomoc. Dotace jsou zaměřeny pouze na stavby sociálních bytů pro občany s nízkými příjmy, což je pro Plzeň příliš svazující.


Podle ministra je současný model v Evropské unii jediný možný a nové dotační programy využívá nadále řada českých měst. ČR nemůže po vstupu do EU poskytovat plošné dotace obcím. "Musely by směřovat skutečně všem, tedy i například realitním kancelářím, na což stát nemá," uvedl ministr.

Ministr vidí jako hlavní problém bytové politiky financování obnovy panelových sídlišť. Nechce respektovat přístup EU, která nám navrhuje převést je na sociální byty. Ministerstvo je chce revitalizovat a udržet v nich všechny sociální skupiny obyvatel od chudších po velmi dobře situované občany. Ministerstvo, které dává přímo do obnovy sídlišť zhruba 450 milionů korun ročně, proto usiluje o dotace EU na obnovu panelových domů od statiky po interiéry.

Minulý týden se ministr dohodl se svým kolegou na Slovensku, které pořádá schůzku zemí Visegrádské čtyřky. Společně chtějí prosazovat dotace na panelové domy do nového plánovacího období Unie na léta 2007 až 2013. Kromě Česka, Slovenska, Maďarska a Polska bude mít údajně tato snaha podporu zástupců pobaltských republik a Řecka. Ministerstvo už dříve uvedlo, že se pokusí získat na opravy panelových domů z fondů EU od roku 2007 pět až sedm miliard Kč ročně.
Spustit audio