Plzeň ovládl třetí ročník DronFestu

1. červen 2018

Je to unikátní festival bezpilotního létání, který nemá v České republice obdoby a zároveň se řadí mezi největší akce svého druhu na světě. Městská Správa informačních technologií opět připravila v areálu DEPO2015 letecké ukázky, veletrh dronů, řadu přednášek i závody v takzvaném FPV létání.  

Podstatu FPV létání vysvětlil nejlepší pilot závodních dronů v České republice, profesionál světového formátu Jan Mittner: „Dron má na sobě malou kameru–audiovysílač a vy máte na hlavě nasazené virtuální brýle a v reálném čase můžete vidět to, co vidí dron. Díky tomu máte pocit, že v něm sedíte a pomocí vysílačky ho můžete velmi přesně řídit, takže díky tomu můžete sami létat.“

Nejde ale jen o to proletět se. V FPV létání se dělají závody a ty budou i na DronFestu. „Postavená je závodní dráha, ta je tvořená bránami, které se prolétávají, pylony, které se oblétávají a dalšími překážkami, jako třeba tady v Plzni budovou, srze kterou se létá. Princip je takový, že proti sobě závodí vždy tři nebo čtyři piloti najednou. Odstartují v jeden čas a letí se předem stanovený počet kol. Jeden závod trvá dvě až tři minuty. Kdo doletí první do cíle, vyhrává,“ vysvětlil Jan Mittner.

Během závodu mohou diváci na velkoplošné obrazovce sledovat lety jednotlivých závodníků z jejich pohledu. Respektive z pohledu dronu. Stroje můžou létat až 160 kilometrovou rychlostí a občas se i srazí, což je divácky atraktivní.

Létat se dá venku, ale v Plzni i uvnitř

Plzeň má jako jediné město v České republice i svoji FPV arénu. „Je to letová aréna, která je v Cukrovarské ulici. Postavené je to tak, že je to bezpečné pro to létání. To znamená, že je to ohraničený prostor o velikosti zhruba 30 x 40 metrů, jsou tam osmi metrové sloupy a je to zasíťováno ze všech stran,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.      

Plzeň je tedy jediným městem v Česku, kde se může s drony létat uvnitř města. DronFest nabídne také řadu přednášek pro laickou i odbornou veřejnost. Pozvání přijala například Gail Orenstain, světově proslulá novinářka, která mapuje dění v zemích zmítaných válečnými konflikty a ke své práci používá právě drony. O registraci na její přednášky mají zájem lidé z celého světa.     

Další přednášky budou zaměřené například na konkrétní využití dronů v praxi. Například při inspekcích mostů, v zemědělství, při vytváření map a podobně.

DronFest v Plzni v areálu DEPO2015 dnes potrvá do 18:00. Zítra je začátek v 10 a konec v 16 hodin.

DronFest začalo město pořádat, aby představilo veřejnosti své aktivity na poli bezpilotního létání, které má v Plzni stabilní základnu. Je součástí konceptu Smart City, který má vylepšovat kvalitu života obyvatel.

autoři: kos , jik
Spustit audio