Plzeň řeší problém s odprodejem bytů na Sylvánu. Podmínky dotace to neumožňují

19. únor 2015

Plzeň musela zastavit přípravy prodeje nájemních bytů v obytné zóně Sylván. Jde o byty postavené po roce 2000 s pomocí státní dotace. Je jich skoro 500 a město je chtělo prodávat během následujících tří let. Nedávno se totiž změnila původně stanovená dvacetiletá lhůta pro převod do osobního vlastnictví na deset let. Jenže teď se ukázalo, že zkrácení lhůty je možné jen u jedné formy podpory ze státní dotace a u druhé ne.

Tento problém v kraji v současné době blokuje prodej asi 2800 bytů, v celé ČR zhruba 50 tisíc bytů. Primátor Plzně Martin Zrzavecký k problému řekl: "Vzhledem k tomu, že dotace máme mezi sebou provázány, tak nám to zastavilo kompletně prodej. Týká se to větší části bytových jednotek, a i kdybychom mohli malou část prodávat, tak nechceme. Buď všem anebo nic. Teď vyvíjíme aktivity směrem ke Svazu měst a obcí, k ministerstvům, aby změnily ty poslední podmínky, aby bylo možné byty prodat, protože o prodej je enormní zájem". Byt by chtělo do osobního vlastnictví až 80 procent nájemníků. Podle primátora postupovalo město při přípravě prodeje v dobré víře, že vše půjde podle informací z ministerstva pro místní rozvoj, lidi to motivovalo ke koupi a teď vše stojí.

Plzeň byty stavěla asi před 12 lety. Využila k tomu podporu ze státního fondu rozvoje bydlení a také podporu z ministerstva pro místní rozvoj. Právě u bytů financovaných z dotace pro místní rozvoj lhůtu zkrátit nelze. Situaci podle primátora Zrzaveckého může ovlivnit ministerstvo financí, to prý ale zatím nereagovalo. Podle hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse je třeba oslovit poslance.

autoři: kos , Štěpánka Zýková
Spustit audio