Plzeň se připravuje na intenzivní srážky, zaměří se hlavně na Úslavu a Úhlavu

13. září 2024 16:00

Plzeň se připravuje na následky intenzivních srážek. Na území města se už chystají pytle s pískem a zajišťují lokality, kde bývají problémy. Důležité pro město bude to, kolik vody spadne na Šumavě, proto se krizový štáb města soustředí hlavně na řeky Úslavu, Úhlavu a Klabavu. Řekla to vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu Dagmar Svobodová Kaiferová.

Úhlava by mohla dělat problémy nejdříve v neděli dopoledne, na Úslavě se očekávají dvě povodňové vlny. Podle toho, jak bude voda dotékat, bude případně potřeba přijmout opatření i pro Berounku, která v Plzni vzniká soutokem Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže, uvedla Svobodová Kaiferová. "Nesmíme podcenit fakt, že do města přitékají čtyři významné řeky, jejichž vodnatost ovlivňuje srážková činnost na Šumavě a v Brdech. Intenzita deště ovlivní to, jak rozsáhlé budou případné záplavy," uvedl primátor Roman Zarzycký.

Město informuje lidi z rizikových lokalit. Srážky ovlivní nejen stav velkých řek, ale i menších potoků. Město a obvody se proto zaměřují také na Černický potok a Božkovský potok, nejvíce opatření dopadne na území druhého obvodu v Koterově a Božkově. Dílčí ohrožené objekty jsou v Černicích a na Doubravce. Omezují se vstupy na cyklostezky kolem vodních toků, vstup na plzeňskou Náplavku, parkování v lokalitách u Božkovského ostrova, v Doudlevcích pod mostem či u střelnice v Lobzích.

Podle Svobodové Kaiferové zatím stále platí, že na západě Čech budou úhrny nižší než v celé republice. "Situace na Úhlavě se vyvine nejdříve v neděli dopoledne, na Úslavě bude komplikovanější. Tam přijdou dvě povodňové vlny. První převede vodu z Brd, tedy bude ovlivněna zejména přítokem Bradavy, druhá převede vodu z Pošumaví, ta by měla být silnější a intenzivnější, přechod je predikován z neděle na pondělí," popsala.

Preventivní opatření přijala také městská společnost Vodárna Plzeň, neočekává však výjimečný stav. "Jsme v kontaktu se zástupci Povodí Vltavy, kteří v tuto chvíli avizují kulminaci na řece Úhlavě během neděle, která nepřesáhne třetí stupeň povodňové aktivity,“ uvedl generální ředitel vodárny Jiří Kozohorský. Úhlava je pro město důležitá především jako jediný zdroj surové vody pro úpravnu vody na Homolce, která by ale předpokládaným vývojem hladiny neměla být ohrožena. "Pro všechny případy jsme doplnili vodojemy města Plzně na plné stavy, ale neočekáváme významnější potíže", řekl provozní ředitel vodárny Josef Máca.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio