Plzeň tuto sobotu ožije masopustním veselím

23. únor 2022

Masopust je tu! Právě v tomto týdnu proběhnou na mnoha místech v Plzeňském kraji masopustní průvody, zábavy a reje masek. Hned dvě masopustní veselice se nadcházející sobotu uskuteční také v Plzni – v Bolevci na Selském dvoře U Matoušů a dokonce i přímo v historickém centru města.

V minulosti tento čas mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během masopustu probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Masopustní období vrcholilo posledním čtvrtkem tohoto období (tzv. Tučný čtvrtek), který býval spojený se zabijačkou. Poslední tři dny (masopustní neděle, pondělí a úterý) se pak konaly průvody masek, taneční bály a zábavy, při kterých o nejrůznější blázniviny nebyla nouze.

Masopust na Selském dvoře U Matoušů

V sobotu 26. února proběhne masopust na Selském dvoře U Matoušů, resp. na celé Bolevecké návsi v Plzni od 10 do 16 hod. Těšit se můžete na tradiční masopustní průvod, zabijačkové speciality, chybět samozřejmě nebude ani hudba a zábavný kulturní program, ve kterém od 15:30 vystoupí plzeňský Soubor písní a tanců Jiskra. Každou celou hodinu od 11:00 do 15:00 navíc budou probíhat i komentované prohlídky obytného stavení selského dvora.

Masopust, masopust, jen mě holka nevopusť!

Ve stejný den si masopustního veselí můžete v Plzni užít ještě i přímo v centru města. "MASOPUST, MASOPUST, JEN MNE HOLKA NEVOPUSŤ!" - to je název už tradičního Plzeňského masopustního průvodu, který vyrazí po roční pauze v sobotu 26. února v 16 hodin od Branky před plzeňskou radnici. Tam podle tradice poděkuje primátorovi za udělení povolení masopust konat. Průvod bude zakončený u Radbuzy vhozením slaměného Bakchuse do vody. V tomto masopustním průvodu se můžete pro změnu potkat se členy Plzeňského lidového souboru Mladina.

Spustit audio