Plzeň získá od armády bezplatně přes osm stovek bytů

Město Plzeň převezme od armády bezúplatně 823 bytů ve 12 ulicích města. S ministerstvem obrany dohodlo znění darovací smlouvy, kterou schválí zastupitelé v říjnu. Do konce roku budou byty v katastru přepsány na město.

Jak řekl náměstek primátora Petr Náhlík, přístup ministerstva obrany je velmi vstřícný. Menším problémem bylo pouze dohodnout pokračovaní zhruba 30 nájemních smluv pro zaměstnance armády. Armáda požádá ministerstvo financí o výjimku, neboť podle novely zákona o státním majetku mohou mít vojáci nájemní smlouvy jen na pět let. Pokud nebude ministerstvo souhlasit, bude nájem na neurčito garantovat město.

Panelák

Po převodu do katastru nabídne radnice koupi současným nájemníkům. Vyhlásí anketu, zda je chtějí odkoupit ve zkrácené lhůtě anebo potřebují čas na obstarání peněz. Byty se většinou nacházejí v městské části Slovany, kde sídlila největší kasárna. Radnice o nich jednala přes dva roky. Ve dvou vlnách privatizace prodala Plzeň za minulých osm let přes 18.000 z původně 24.000 městských bytů.

panelové sídliště

Současně s byty rozhodla letos v březnu vláda o bezúplatném převodu poloviny šestihektarových kasáren na Světovaru. Radnice je přebuduje na archiv, knihovnu a byty. Druhou část získá město koncem roku. Do té doby vybuduje pro armádu náhradní garáže k ubytovně, kterou si vojsko ponechá.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio