Plzeňané bez zahrádky můžou i letos zahradničit v DEPU 2015 v Komunitní zahradě

17. duben 2019 14:35

Přímo v areálu bývalé vozovny dopravních podniků jsou velkoobjemové květináče, ve kterých si lidé můžou pěstovat bylinky, zeleninu nebo květiny. Zapojit se můžou nejen jednotlivci, ale také rodiny s dětmi nebo různé zájmové a oborové spolky.

„Takovým jarním hitem jsou ředkvičky a saláty, ale samozřejmě s postupující sezonou se sortiment zvětšuje. V létě jsou velmi oblíbená rajčata, která, jak každý ví, z obchodu a ze záhonu chutnají úplně jinak.  Dále jsou tu třeba jahody a někteří zahradníci si záhony i ozdobí například narcisy nebo jinými květinami. Celkem je tu deset květníků, jeden z nich je společný na bylinky a ostatní si můžou zahradníci pronajmout. Někdo má jen čtvrtinu záhonu, což je jeden metr čtvereční, někdo ho zvládne obhospodařovat klidně celý,“ popsala Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor, který komunitní zahradu provozuje.

O zahradničení v komunitní zahradě mají podle Silvie Hašlové největší zájem lidé zhruba od 20 do 40 let, kteří bydlí v okolí Depa 2015. Například v Doudlevcích nebo na opačném břehu řeky na Slovanech, kteří nemají vlastní zahradu, popř. jí mají daleko, ale chtějí třeba ukázat dětem, jak se co pěstuje.

Podrobnosti o komunitní zahradě je možné najít na webových stránkách Depo 2015 nebo na facebookovém profilu Pěstírna DEPO.

Komunitní zahrada není jen místem sázení nebo zalévaní. „Zahradníci zde můžou ve svém volném čase posedět, můžou si zde půjčit gril a uspořádat tu například narozeninovou oslavu,“ doplnila Silvie Hašlová.

Semínka a sazenice s sebou

Za jeden metr čtvereční záhonu v komunitní zahradě zaplatí zájemci 700,- korun za sezonu. V ceně je například zapůjčení zahradního nářadí nebo voda na zalévání. Vlastní semínka nebo sazenice, to jediné si zahradníci musí opatřit sami.

Komunitní zahrada funguje už několik let. Z jejího fungování má radost i ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek: „Během pěti let by tu mělo vyrůst několik bytových domů, to znamená, že plocha komunitní zahrady by se měla určitě rozšířit. Možná bychom nezůstali u jedné, ale rozmístila by se na více míst podle nějaké logiky, tak aby to měli budoucí obyvatelé v dosahu. Samozřejmě je to i o zlepšení podmínek, přístupu k vodě a nakládání s dešťovkou tak, aby to byl chytrý kousek Plzně.“

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio