Plzeňané mohou prozkoumat veliký Měsíc

25. březen 2019 15:00

Přesný obří model měsíce, který už viděly tři miliony lidí po celém světě, budou moci prozkoumat i Plzeňané v areálu DEPO2015. Je součástí pátého ročníku festivalu BLIK BLIK.

Nafukovací měsíc o průměru sedm metrů, který už na 50 prezentacích viděly tři miliony lidí, bude hlavním tahákem letošního ročníku festivalu BLIK BLIK. Ten se uskuteční 29. a 30. března a už zítra začne doprovodný program.

Měsíc umožní zájemcům prozkoumat i ten nejmenší kráter jeho krajiny a poznat odvrácenou stranu, kterou ze Země nelze nikdy vidět. Každý centimetr instalace reprezentuje pět kilometrů povrchu skutečného Měsíce, snímky pořídila NASA satelitem obíhajícím dokola. Stylizovaný měsíční svit doprovodí zvukové efekty.

„Diváci se mohou koupat v měsíčním světle. Při prezentaci v Marseille jsme pod Měsíc dali lehátka a ta se postupně spárovala. Francouzi se drželi za ruce mezi sebou," řekl ČTK autor modelu, Brit Luke Jerram. Vnitřní instalace je podle něj relativně jednoduchá. „Systém zavěšení se tu stavěl dva dny. Pověšení a nafouknutí Měsíce trvá asi hodinu," řekl Jerram, který například jako první rozmístil ve městech světa klavíry pro veřejnost.

Festival ovládne velkou část města

Na velkém umělém trávníku v Plzni budou moci diváci ležet, jak dlouho budou chtít, sedět na židlích nebo stát. „Během festivalu, který bude hodně navštěvovaný, to nebude tak jednoduché, ale od úterý začíná doprovodný program, tedy koncerty, přednášky od mladého vědce Jana Lukačeviče, jóga pod Měsícem nebo přednáška o všech konspiračních teoriích o přistání na Měsíci," uvedl dramaturg festivalu Jiří Sulženko.

Na letošním festivalu BLIK BLIK, přehlídky světla a umění, připravili organizátoři devět venkovních instalací a čtyři vnitřní. Pracují na nich umělci z ČR, Maďarska, Británie, Německa, Francie i Indie.

Festival oslaví 50 let od přistání člověka na Měsíci i 30 let od sametové revoluce. Trasa povede od depa přes náměstí Republiky až k Pivovarskému muzeu, kde lidé uvidí například osmimetrové světélkující loutky mořského světa, videomapping, tajemnou zahradu i dvě instalace studentů plzeňské fakulty designu a umění.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio