Plzeňská fakulta designu a umění ZČU buduje u školy amfiteátr

28. červenec 2016

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity buduje vedle školy venkovní amfiteátr pro 300 až 400 lidí. Vznikne do října v kampusu na Zeleném trojúhelníku v Plzni na Borech. Jde o levnější variantu za pět až deset procent ceny oproti původnímu projektu.


Původní projekt amfiteátru pro 500 návštěvníků, který připomínal jámu po meteoritu nebo po pádu UFO, měl stát asi deset milionů korun. Mělo tam být také osvětlení a projekční plochy

„Už se to rýsuje,“ uvedl děkan fakulty Josef Mištera. Akce by se tam měly konat už od podzimu. Podle děkana jde o nouzové řešení. „Jde o to sehnat deset milionů korun na amfiteátr, který bude napořád. Je vyprojektovaný a má stavební povolení,“ řekl. Budovaná stavba je vlastně jen travnatým hledištěm. Přijde zhruba na půl milionu korun, hlavně za terénní úpravy.

Venkovní hlediště pro divadlo a koncerty bude na původně plánovaném místě naproti vnitřnímu divadlu fakulty. Na šikmé ploše návozů vznikají travnaté terasy, na něž se budou umísťovat na představení lavičky. Pódium bude na ploše před budovaným hledištěm a dále se využije divadelní jeviště uvnitř fakulty. Diváci na něj uvidí z hlediště amfiteátru díky velkým vratům, která zůstanou při představení otevřená. Může se hrát na vnitřním pódiu, přitom diváci budou sedět v amfiteátru.

Škola přes léto vybaví i vnitřní prostor divadla. Bude použitelné i jako filmové studio, největší v kraji, kde bude možné natáčet a pracovat s animacemi. Investice za jednotky milionů by měla být hotová do oslav 25. výročí ZČU, které budou 9. listopadu. „Na to ještě letos máme. Ale musíme to postavit tak, aby nám to přivydělávalo vedlejší hospodářskou činností,“ dodal.

autor: iko
Spustit audio