Plzeňská kardiologie má nové operační sály za desítky milionů korun

27. říjen 2011

Kardiologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň má nové zákrokové sály pro intervenční kardiologii a arytmologii. Jejich vybudování stálo více než 60 milionů korun, z toho dvě třetiny tvořily náklady na moderní přístroje. Na část vybavení přispěla nemocnici Evropská unie. Kardiocentrum se tak nyní řadí ke špičkovým pracovištím v republice, které léčí de facto všechna srdeční onemocnění.

Dosud mělo kardiologické oddělení dva sály intervenční kardiologie a jeden malý sál pro potřeby arytmologů s velmi jednoduchým rentgenem, který neumožňoval provádění speciálních výkonů. Teď lékaři i pacienti získali nově přestavěný jeden ze sálů intervenční kardiologie s novou angiolinkou. Sál nahrazuje původní zařízení z roku 2000. Provádějí se zde plánované i akutní zákroky u lidí s infarktem myokardu. Dva zcela nové sály mají lékaři pro arytmologii.

Nové sály mají nejmodernější vybavení. Například v těch arytmologických jsou k dispozici moderní rentgenové přístroje, mapovací systém pro superspecializovanou diagnostiku nebo elektrofyziologická laboratoř. Arytmologové pacientům zavádějí klasické kardiostimulátory, takzvané budíky. Životnost sálů se pohybuje mezi osmi až 12 lety.

Nový operační sál kardiologie v Plzni

Kardiologickými sály projde ročně dva a půl tisíce pacientů a nejčastějšími zákroky jsou implantace stentů, speciálních výstelek, kterými se rozšíří zúžené nebo ucpané tepny zásobující krví srdeční sval. Takových zákroků ročně provedou lékaři kolem tisícovky.

Radost kazí kardiologům jen problém ohledně kardioverterů-defibrilátorů. To je přístroj podobný běžnému kardiostimulátoru, který může člověku s poruchou srdečního rytmu zachránit život vysláním elektrického výboje. Jejich implantace se v Plzni provádějí od loňska. Jenže teď nemocnice naráží na podmínky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta je totiž ochotná financovat zatím jen třetinu výkonů oproti průměru v republice. Pacienti tak musejí čekat několik měsíců, než na ně přijde řada.

autor: kos
Spustit audio