Plzeňská římskokatolická diecéze slaví čtvrtstoletí své existence

30. květen 2018

25 let od svého založení si dnes připomene Plzeňská diecéze slavnostním večerem v katedrále svatého Bartoloměje. Slavnostní bohoslužbu povede biskup Tomáš Holub. Bude to také jedna z posledních příležitostí navštívit katedrálu před jejím dlouhodobějším uzavřením z důvodu rekonstrukce.

Diecéze byla založena bulou papeže Jana Pavla II. 31. května 1993 a zahrnuje většinu Plzeňského kraje, Karlovarský kraj a několik obcí Ústeckého a Středočeského kraje. V čele diecéze stál skoro 23 let biskup František Radkovský, kterého předloni vystřídal Tomáš Holub.

Mons.Tomáš Holub, biskup plzeňský

V Plzeňské diecézi žije přes 836 tisíc lidí, z toho ke katolické víře se jich hlásí přes 118 tisíc. V diecézi je 919 kostelů a kaplí, tvoří ji 69 farností, ve kterých slouží 91 kněží a jáhnů.  „Po dvou letech svého působení bych řekl, že Plzeňská diecéze je diecézí hledajících lidí. Hledajících domov, své kořeny, vztah k místu, kde žijí a také hledající víru. Tato otevřenost v hledání a zároveň opatrnost je nejdůležitější charakteristika naší diecéze,“ popsal plzeňský biskup Tomáš Holub.

Plzeňská diecéze je jedinou diecézi v Česku, která nemá patrona z řad světců. Patronem je blahoslavený Hroznata, šlechtic a rytíř, který na přelomu 12. a 13. století žil v západních Čechách a je pochovaný v kostele premonstrátského kláštera v Teplé. V září 2004 začal proces jeho svatořečení, který stále pokračuje. Biskup Tomáš Holub věří, že v roce 2019 se podaří tento proces uzavřít na diecézní úrovni a podklady poslat do Říma.

Den Plzeňské Madony mohou lidé oslavit návštěvou katedrály

Plzeňská diecéze si své 25. narozeniny připomíná dnes při Dni Plzeňské Madony. „My bychom chtěli, aby to byla oslava, kterou si nějakým způsobem mohou připomenout všichni Plzeňáci. Proto pro všechny platí otevřená pozvánka na prohlídku věže katedrály, která je po celý den zdarma. Od 18 hodin je setkání v katedrále sv. Bartoloměje, což je naše forma poděkování všem, se kterými spolupracujeme na úrovni města, kraje, samospráv a lidí, kteří nám nějakým způsobem pomáhají. Vyznamenám také některé ze svých partnerů z města a kraje. Zároveň to bude i loučení s katedrálou, protože od 1. 6. se kvůli opravám uzavře. Nežli jí uzavřeme, vyšleme z ní modlitební štafetu, kdy si rok a půl budeme každý týden připomínat jednu z 69 farností,“ uzavřel plzeňský biskup Tomáš Holub.

autoři: lum , jik
Spustit audio