Plzeňská Techmania je po několika měsících opět otevřená. Hned u vstupu měří návštěvníkům teplotu kamera s termovizí

3. červen 2020 10:35

S mimořádnými hygienickými pravidly musí nově počítat návštěvníci plzeňské Techmanie. Interaktivní centrum vědy a techniky, jehož součástí je i 3D Planetárium, bylo od března kvůli pandemii koronaviru uzavřené. Znovu zahájilo provoz tento týden a vítá zatím desítky návštěvníků denně.

Do hlavní budovy plzeňské Techmanie se vstupuje přes vymezený koridor a na podlaze jsou vyznačené dvoumetrové rozestupy. Potom si musí návštěvníci vydezinfikovat ruce a následně projít i kamerou s termovizí, která jim změří teplotu. Kamery Techmanii poskytlo výzkumné centrum nových technologií Západočeské univerzity v Plzni (NTC ZČU).

„Měření teploty se provádí v koutku oka, kde je měření nejpřesnější. Na termokameře je nastavená teplota na 37 °C, což je hraniční. Lidé, kteří budou mít teplotu zvýšenou, budou následně ještě přeměřeni teploměrem. V případě, že se prokáže jejich zvýšená teplota, tak nebudou moci Science centrum navštívit,“ popsal Petr Kavalíř, ředitel výzkumného centra NTC ZČU.

Kromě dezinfekce rukou a měření teploty platí v Techmanii i povinnost nošení roušky nebo štítu. Další změnou je snížená kapacita a úprava návštěvních okruhů. „Jeden okruh je v hlavní budově a druhý v 3D Planetáriu. Opatřeními chceme minimalizovat kontakt mezi lidmi. Současně jsme omezili vstup, aby na každého návštěvníka vyšlo 20 metrů čtverečních. Podle plochy, kterou tu máme, to znamená, že v jednu chvíli tu může být maximálně 350 lidí,“ uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Techmania Science Center je otevřená od úterý do neděle. Otevírací dobu najdou zájemci na jejích internetových stránkách.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy