Plzeňská záchranka rozšířila vozový park o šest aut pro lékaře a devět velkých ambulancí

20. listopad 2022 16:36, aktualizováno

Krajská zdravotnická záchranná služba v Plzni představila nové sanitky. Jedná se o vozy, které budou sloužit lékařům po celém Plzeňském kraji.

Flotila Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje se rozrostla celkem o 15 moderních vozů, některé už slouží na výjezdových základnách záchranářů. Tento týden záchranáři představili šest nových vozidel určených pro lékaře, která záchranka bude využívat v takzvaném RV neboli rendez-vous setkávacím systému.

„V rámci takto nastaveného systému lékař přijede přímo k pacientovi, ošetří ho a následně předá posádce velkého vozu s lůžkem, která pacienta převeze do nemocnice. Lékař je pak ihned k dispozici k dalšímu případu,“ vysvětlila tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. Ve vozech mají lékaři k dispozici vše potřebné pro ošetření, sanitky jsou vybavené také navigací, tabletem a dalšími prostředky pro komunikaci s operačním střediskem.

U všech tzv. malých sanitek se jedná o vozy značky Seat typu SUV. Jak uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavel Hrdlička, kromě rychlé a zároveň bezpečné jízdy umožňují tato auta dostat se i do hůře dostupného terénu. Na tři vozy přispěla Evropská unie spolu se zřizovatelem, dva byly pořízeny z fondu zábrany škod a na jeden přispělo město Plzeň. Cena jednoho vozidla bez defibrilátoru a ventilátoru je 1,7 milionu korun. Nové sanitky budou rozčleněny do celého Plzeňského kraje.

Starší vozy putují na Ukrajinu

„Obnova vozového parku probíhá postupně, snažíme se pořizovat dva až tři vozy ročně, záleží na tom, jaké jsou vypsány dotační tituly,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Díky pravidelné obnově vozů mohou starší sanitky putovat na Ukrajinu. „Letos už jsme v rámci humanitární pomoci poskytli převozní sanitku z domažlické nemocnice, nyní bychom rádi darovali do zasažené oblasti další vůz,“ uvedl Rudolf Špoták. Vzhledem k současné složité bezpečnostní situaci na Ukrajině by se další sanitka měla do válkou zasažené země dostat nejdříve koncem letošního roku.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio