Plzeňská zoo měla navzdory koronaviru dobrou návštěvnost, bude se nadále rozvíjet

Lvi berberští v plzeňské zoologické zahradě budou mít v novém roce větší venkovní výběh. Zoologická zahrada chce i nadále pokračovat ve svém rozvoji.

Do blízkosti amfiteátru na Lochotíně se přestěhovala v roce 1963 a od té doby se rozrůstá. Dnes plzeňská zoo patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v kraji a chodí tam návštěvníci všech věkových kategorií. Vloni zahrada oslavila 95. výročí své existence a navzdory pandemii koronaviru tam přišly tisíce návštěvníků obdivovat exotické druhy rostlin a zvířat.

V plzeňské zoo naleznou návštěvníci zhruba 1200 chovných druhů zvířat. A nouze není o nové přírůstky. „Vše se neslo v duchu odchovu čínských levhartů, jejichž mláďata jsou motivem novoročního přání zoo, které je vidět v ulicích Plzně. To byla velká radost a možná trochu stranou zůstala zebra bezhřívá a rysata,“ potvrdil mluvčí zoo Martin Vobruba. Červenec byl podle mluvčího se 105,5 tisíci návštěvníky nejvíc navštěvovaný měsíc mezi červenci v historii plzeňské zoologické zahrady a druhým nejnavštěvovanějším měsícem v historii zoo vůbec.

Šimpanzí tlupa se právě sžívá

Během roku 2021 se obměnila třeba tlupa šimpanzů. „Uhynul samec šimpanze učenlivého Bask, přijel jiný samec Siri a v této chvíli dochází ke spojování tlupy, jsou tam čtyři dospělé samice a každá je jiná povaha, takže prosíme návštěvníky, aby nám drželi palce a byli trpěliví, protože neuvidí šest šimpanzů pohromadě, ale vždy jen část,“ vysvětlil Vobruba. Bývalý fotbalista a ošetřovatel primátů Tomáš Krbeček se o zvířata stará rád. „Šimpanze krmíme šestkrát denně, krmná dávka je složená ze zeleniny, ovoce dostávají spíš jako takové obohacení, je příliš sladké a ztloustli by,“ vysvětlil.

V novém roce podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka dojde k rozvoji některých území, většího výběhu se dočkají třeba lvi. „Protože máme chovnou skupinu a je tu někdy až devět lvů, tak se zvětší a zmodernizuje venkovní výběh, zmenší se vodní příkopy, nový příkop bude devět metrů široký a bude nad ním vyhlídka na vodu a krásné maorské stavby,“ popsal. Výběh za 30 milionů korun bude hotový v polovině roku 2022.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio