Plzeňské Malesice proplatí lidem část nákladů za vývoz septiků

5. únor 2020 11:20

I několik tisíc korun ušetří lidé z Plzně Malesic za odvoz a likvidaci splaškových vod ze žump a septiků. Pokud použijí specializovanou firmu, obvod jim proplatí až třetinu nákladů.

Hlavním cílem je motivovat domácnosti k ekologickému chování. Navíc se po nedávném zpřísnění legislativy tento způsob nakládání s odpadními vodami oproti běžnému stočnému výrazně prodražil. Díky dotaci tak mohou lidé výrazně ušetřit.

„Ve staré zástavbě, kde jsou žumpy malé, se svoz uskutečňuje jednou za tři týdny. Celkově jsou tam potom roční náklady kolem deseti tisíc korun. Tam očekáváme, že i při zastropování 1.500 korun za čtvrtletí, takže 6.000 Kč ročně, to bude pro domácnosti výrazná úleva,“ řekl starosta Aleš Tolar. Řada lidí v Malesicích a spádové osadě Dolní Vlkýš zatím nemá jinou možnost, jak řešit likvidaci svých odpadních vod, než jejich individuálním vývozem, protože kanalizace zatím v obci chybí.

Lhota je na tom líp, tvrdí Malesice

Podobný a pro obyvatele ještě štědřejší dotační systém na svoz splašků funguje několik let v plzeňském obvodu Lhota, kde ho financuje magistrát. „Usiloval jsem o rozšíření i do našeho obvodu,“ řekl starosta Tolar a dodal, že magistrát argumentoval tím, že lhotský systém vychází ze závazku města vybudovat ve Lhotě kanalizaci, který už je z doby jejího připojení k městu. Obec Malesice se přitom připojila k Plzni stejně jako Lhota, tedy v roce 2003. Město však s nimi takový závazek nesjednalo. Ve Lhotě by měla být kanalizace dokončena letos.

Malesice podle Aleše Tolara zůstávají jediným plzeňským obvodem, kde kanalizace není. V části je soukromá stoková síť a dvě malé neveřejné čističky. Je hotový projekt na stavbu čistírny vod pro celé Malesice i Dolní Vlkýš a páteřní kanalizaci. První etapa má vydané stavební povolení, na projektu druhé etapy se pracuje.

Projekty a výkupy pozemků financuje město Plzeň, které má obě stavby ve strategickém plánu. „Práce na první etapě, jejíž náklady se odhadují na 72 milionů korun, budou zahájené v roce 2021, druhá etapa, kde běží územní řízení, bude zhruba stejně drahá,“ uvedl Jaroslav Petrák z útvaru investic města. V Malesicích nyní podle něj pokračuje příprava čtyř projektů - po dvou etapách vodovodu i kanalizace. Vzhledem k úzkým a křivolakým ulicím budou stavby hotové nejdříve za tři až čtyři roky.

autoři: Jan Markup , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio