Plzeňskou křižovatku Pod Záhorskem budou od příštího týdne kontrolovat nové kamery

6. únor 2020 07:35

Průjezdy aut na červenou plzeňskou křižovatkou Karlovarská – Bolevecká by měly od příštího týdne monitorovat kamery. Technici je postupně instalují a zapojují. V ostrém provozu zaznamenají všechny přestupky.

Frekventovanou křižovatku bude hlídat celkem šest kamer. „Tady nahoře budou tři kamery pro detailní záběr vozidel, protože tu je tříproudová vozovka a také jedna přehledová kamera. 40 metrů před křižovatkou se nachází další detailová kamera pro videoanalýzu a druhá přehledová pro celistvou křižovatku. Zapojujeme kabeláž z kamer do technologického rozvaděče, což je schránka, která komunikuje s počítačem, jenž se nachází na krajském úřadě. Do konce týdne bychom chtěli zařízení oživit a připravit. Potom bude následovat testovací období a následně se spustí ostrý provoz,“ řekl šéf techniků Jaroslav Čech.

Průjezd křižovatky v Plzni Pod Záhorskem se může některých řidičům pořádně prodražit. Město tam právě v těchto dnech nechává instalovat kamery

Město převezme křižovatku už vybavenou kamerami v pondělí 10. února. „Společně s městskou policií a odborem přestupků zjistíme v pondělí, zda je to nainstalované správně podle prvních fotografií. Pokud ano, převezmeme to 10. února. Potom začne pilotní provoz, kdy musíme otestovat, že fotografie budou dostatečné k tomu, abychom identifikovali provozovatele vozidla a mohli mu zaslat výzvu k zaplacení za uskutečněný přestupek,“ popsal Přemysl Švarc z plzeňského magistrátu.

Když pojedeš na červenou, zaplatíš!

Software kamer je automatizovaný a zaznamená každý průjezd křižovatkou na červenou. Podle Přemysla Švarce je to proto, aby to odbouralo administrativu. Nicméně pořízené fotografie bude mít k dispozici i městská policie. „Ta je bude kontrolovat, před zasláním přestupkovému oddělení. Takže, pokud by došlo k projetí na červenou kvůli tomu, že projížděl Integrovaný záchranný systém, tak to určitě bude zohledněné, protože priorita IZS je jasně daná,“ doplnil radní Švarc.

Testovací režim potrvá zhruba měsíc. „My samozřejmě neskončíme touto křižovatkou, systém je mobilní a my doufáme, že přikoupíme i další mobilní systémy. Ideálně tři v tomto roce, takže budeme mít současně tři dané křižovatky, kde bude probíhat měření jízdy na červenou,“ dodal Přemysl Švarc.

Vybavení křižovatky Karlovarská – Bolevecká vyšlo na přibližně 600 tisíc korun.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio