Plzeňský biskup požádá o vrácení ukradené sochy, kterou chtěla dražit vídeňská aukční síň

22. listopad 2012

Plzeňské biskupství požádá o vrácení ukradené sošky anděla. Barokní plastika Ignáce Platzera z poloviny 18 století zmizela v roce 1991 z kostela ve městě Úterý na Plzeňsku. Minulý týden ji chtěla až za čtvrt milionu korun vydražit vídeňská aukční síň. Národní galerie ale upozornila Ministerstvo kultury i policii a aukční síň proto sochu z dražby stáhla. Po více než dvaceti letech se tak snad ukradená socha anděla do regionu vrátí.

Barokní plastika Ignáce Františka Platzera z poloviny 18. století z kostela svatého Václava ve městě Úterý na Konstantinolázeňsku. Zloději ji ukradli v prosinci 1991. Starosta Miloš Říha, který už starostuje v Úterý 22 let, si tu krádež dobře pamatuje. Sochy andělů byly v kostele tři a v době, kdy je zloději ukradli, tak on coby myslivec byl jen kousek od kostela s kamarádem na posedu.

Pořadatel aukce uváděl, že socha je z kostala sv. Václava u Plzně a cenu odhadl na 6,5 až 10 tisíc euro, tedy až 253 tisíc korun. Zajímavé je, že ta socha se už objevila před třemi lety na aukci v Německu, tehdy ale vše zablokoval Interpol, je tedy zvláštní, jak je možné, že za tři roky ji zase někdo v aukci nabízí.

V celé věci už podniká kroky Biskupství plzeňské, jak potvrzuje mluvčí Alena Ouředníková: „V současné době náš právník sepisuje žádost o návracení té sochy. Žádat bude biskup mons. František Radkovský jménem římsko-katolické farnosti Úterý, která je vlastně původním a pravým vlastníkem této sochy. Chceme dosáhnout navrácení sochy, socha se pravděpodobně, protože se jedná o vzácnou unikátní sochu, nevrátí zpátky do kostela, ale bude nejspíš uložena v depozitáři nebo na jiném zabezpečeném místě.“

autor: lum
Spustit audio