Plzeňský kraj i letos pořádá Letní barokní festival

18. květen 2018 16:55

Velké hlavní slavnosti se uskuteční na 10 místech regionu. Návštěvníky čeká ochutnávka baroka všemi smysly - budou vnímat barokní architekturu, ochutnávat barokní pokrmy a čichat unikátní vůně. Slavnosti nabídnou divadelní představení, výstavy, ukázky dobového tance, šermu a lukostřelby a taky barokní hudbu.

Barokní festival letos tradičně začne v Centru baroka v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. „8. července zveme všechny od 15 hodin na bohatý program. Například na barokní kolotoč, dobové tance a zakončeno to bude velkým slavnostním barokním ohňostrojem,“ řekla vedoucí odboru kultury na plzeňském hejtmanství Alena Svobodová.

Během léta se na příklad uskuteční květinové odpoledne na zámku v Nebílovech, kde si budou moci lidé vyrobit barokní květinový doplněk. „Kdo má rád řemesla a je technicky založen, pozvala bych ho do Plas, kde v Centru stavitelského dědictví a v areálu celého kláštera budou dobová řemesla, která si budou moct vyzkoušet, například kováře, tesaře nebo zedníka v době baroka,“ doplnila Alena Svobodová.

Velké slavnosti se pak uskuteční ještě v Klatovech, Tachově, Nepomuku a okolí, Nebílovech, v Hrádku u Sušice, Svojšíně v Kladrubech a v Manětíně, kde bude festival 18. srpna slavnostně zakončen.

Festival nabídne také kvalitní hudbu

Na festivalu na čtyřech místech taky vystoupí významná česká violistka Jitka Hosprová se svými hosty, například Kateřinou Englichovou, Martinou Kocianovou, Lubomírem Brabcem a dalšími. „Jako rodačka z Manětína se cítím více než povinná v tomto regionu působit. A protože jsem jako malá sedávala na škarpách a dívala se na ty sochy, a byla obklopená Petrem Brandlem, tak já už dnes nemůžu bez umění žít. A když hraji, cítím umění jako komplexní záležitost,“ uvedla Jitka Hosprová.

Krásy baroka si užijí i cyklisté

Plzeňský kraj taky připravil tři barokní cyklotrasy na severním Plzeňsku. „Nástupní i cílová stanice je ve městě Plasy. Jsou to tři různé trasy střední až mírné náročnosti. Dají se zkrátit, prodloužit nebo mezi sebou propojit. V průměru má každá trasa kolem 40 kilometrů," řekla Ilona Šnebergerová z hejtmanství.

Zajímavostí na trati jsou barokní odpočívky, které mají vždy průhled na nějakou památku nebo do barokní krajiny a podobně. Odpočívky jsou multifunkční a zároveň slouží jako stojan na kola. K cyklotrasám jsme vydali ještě mapku a letáček s hádankou,“ dodala Šnebergerová.

Kromě velkých slavností se uskuteční během léta menší kulturní akce spojené s barokem, například akce na bylinkovém panství Rochlov, uvedení barokní opery Bouře ve Spáleném Poříčí nebo barokní slavnost v krajině na vrchu Vavřineček v Domažlicích.

Do projektu se zapojily barokní památky v majetku kraje, obcí, soukromých vlastníků i státní památky. Celkem lidé letos budou moct na barokních památkách v regionu zažít skoro 30 akcí.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio