Plzeňský kraj je připravený pomoci Klokánku v Janovicích

27. leden 2020 06:20

Vedení Plzeňského kraje odmítlo informace médií, že zařízení Fondu ohrožených dětí v Janovicích nad Úhlavou hrozí zánik kvůli nedostatku peněz od státu. Nedostatek peněz na provoz lze podle kraje řešit spolu se státem. Službu chtějí v regionu určitě udržet.

„Situaci tam znám. Tato služba je velmi potřebná. Často se do těchto ústavů dostávají děti ve velmi zbídačeném, zoufalém stavu. Je to pro ně urgentní pomoc, než se dětem stačí vyřídit pěstoun nebo trvalejší dětský domov,“ uvedl hejtman Josef Bernard s tím, že vyzval Klokánek, aby mu napsal, co by přesně od kraje potřeboval. Zda finanční pomoc, či intervenci na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Hejtmanův náměstek pro sociální věci Zdeněk Honz svolal jednání s vedením Klokánku a předsedkyní Fondu ohrožených dětí. Potvrdili mu, že nejsou v situaci, že by se měl zavřít, ale chtějí od ministerstva peníze. „Dostali státní finance na letošních sedm měsíců, takže jim chybí peníze na pět měsíců. Oni takto postupují dopředu, ale v této chvíli tam nehrozí nic a my máme času dost," dodal Honz.

Josef Bernard uvedl, že je připraven sejít se v případě nutnosti s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. „Pokud se jedná o nějakých pět, šest milionů korun, tak bychom to snad měli dokázat dát dohromady, když je to takováto služba. Včetně třeba nějakého podílu kraje," vysvětlil hejtman.

Klokánku chtějí pomoci i Klatovy

O problémy se velmi zajímají kromě města Janovice také nedaleké Klatovy, které zařízení také finančně i jinak podporují. Kraj s nimi bude problém řešit. Starosta Klatov podle hejtmana Bernarda pošle na kraj žádost o konkrétní pomoc. Horní kapacita Klokánku je 28 dětí, teď jich je v zařízení 13, přičemž na každé se dostává 22.800 korun měsíčně.

„Je jasné, že mají nějaký počet zaměstnanců, jichž se nemohou zbavit, protože se tam najednou může objevit dalších deset dětí. Plus náklady na energie jsou stále stejně velké,“ řekl Zdeněk Honz a dodal, že podle jeho osobních zkušeností je tam péče kvalitní, pečovatelky, takzvané tety, se o děti starají sedm dní v týdnu 24 hodin. A přitom berou 18.800 korun hrubého.

Zdeněk Honz to srovnal s tím, že pracovnice v domově pro seniory ve věku 45 let dostává měsíčně nejméně 35.000 Kč hrubého. Provoz Klokánků hradí ze 70 procent stát, zbytek dárci. V Janovicích nad Úhlavou je sedm plně vybavených bytů, v každém je jedna teta.

autor: jik | zdroje: ČTK , Český rozhlas Plzeň
Spustit audio