Plzeňský kraj má vysokou proočkovanost. Nezapomíná ani na 70 tisíc cizinců, kteří zde pracují

19. leden 2022

Co je nového v oblasti zdravotnictví v našem kraji? Jsme připraveni na případnou vzrůstající hospitalizaci v souvislosti s covidem?  V pořadu Co vás zajímá odpovídali hejtmanka Ilona Mauritzová a ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

V souvislosti s rychlým tempem nákazy koronavirem varianty omikron se musí všichni zaměstnanci ve státních i soukromých dvakrát týdně testovat antigenními testy. „V našich laboratořích byl první záchyt varianty omikron na konci minulého roku, předminulý týden tvořila tato varianta 33 % ze všech pozitivních testů, v minulém týdnu už je bylo 66 %,“ informoval ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek. Uvedl ale, že většinou se lidé nakažení touto variantou léčí doma. V současné době je podle ředitele 43 pacientů s covidem, 11 z nich leží na oddělení JIP a jeden je napojen na mimotělní oběh.

Václav Šimánek a Ilona Mauritzová

Nemocnice je podle Šimánka na případný nárůst hospitalizovaných připravená. „Máme lůžkový fond i personál,“ potvrdil. „V podzimní části roku 2021 jsme měli 14 covidových oddělení, zčásti to byly jednotky intenzivní péče, zčásti standardní oddělení, celkem se jednalo o  1739 lůžek. Lůžková kapacita je dostatečná i teď a zatím máme i dostatek personálu,“ vypočítal. Ve fakultní nemocnici se podle něj nyní snaží dohánět operace, které se kvůli covidu odkládaly. I v nejhorší době ale probíhaly operace onkologických pacientů a operace velkých kloubů.

Hospitalizovaných ubývá a proočkovanost stoupá

Podle hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové jsou na covid připravené všechny nemocnice v kraji. „Setkáváme se pravidelně v rámci krizového štábu, kde jsou zástupci všech integrovaných složek i krajský koordinátor intenzivní péče prof. Beneš z Fakultní nemocnice. Dělali jsme si statistiku a na jaře v loni bylo v krajských nemocnicích s covidem hospitalizováno 6 % z celkového počtu pacientů, před Vánocemi to byla 3 % a nyní by to mělo být 1,5 %,“ uvedla.

Ilona Mauritzová také doplnila konkrétní čísla, která ukazují, jak jsme na tom s proočkovaností. „V našem kraji má třetí dávku 160 tisíc lidí, druhou dávku má 366 tisíc občanů. Z celkového počtu obyvatel kraje nad 19 let je to 77,5 %, podle epidemiologů by bylo ideálních 85 %.“ Hejtmanka dodala, že v kraji je naočkováno 93 % lékařů, 89 % zdravotních sester a 91 % seniorů v pobytových sociálních zařízeních.

Plošné testování by mělo zabránit kolapsu ve firmách

Vysoká proočkovanost je podle hejtmanky zásluhou sítě očkovacích center v celém kraji, kde se každý pátek očkuje i bez registrace. K dispozici je i nové očkovací centrum bez registrace v bývalém obchodním domě Prior v Plzni. V kraji jsou dostupné všechny očkovací látky s výjimkou vakcíny Astra Zeneca.

Důležité je dle hejtmanky také to, že k očkování mají přístup cizinci. „V našem kraji pracuje 70 tisíc občanů z jiných zemí. Jako první očkovala cizince fakultní nemocnice, vzápětí jsme požádali ministerstvo zdravotnictví a byly nám schváleny dva mobilní týmy, které jezdily očkovat přímo do firem, kde tyto cizince zaměstnávají, dnes už se mohou cizinci nechat naočkovat v jakémkoliv centru,“ vysvětlila.

Oba hosté se shodli, že právě očkování je cestou k normálnímu životu. I když se nyní musí testovat i očkovaní jedinci, měli by lidé myslet především na sebe a na své zdraví, ale také být ohleduplní ke svému okolí. „Musíme podchytit nemocnost, aby se nám nekontrolovaně nešířila a abychom měli dostatek personálu třeba v dopravě, v údržbě silnic, ve vodárnách a jiných důležitých oblastech,“ vysvětlila Mauritzová.

V kraji se musí vyřešit zubní pohotovost

Jak potvrdila hejtmanka, covid není v současné době jediným problémem, který musí na krajském úřadě v oblasti zdravotnictví řešit. Začátkem tohoto roku se podařila třeba rok připravovaná změna v řízení krajských nemocnic. „V kraji je šest nemocnic a vedle toho existovala organizace Zdravotnický holding, která měla za úkol koordinovat vzájemnou spolupráci nemocnic. Tato organizace byla zrušená, respektive se spojila s jinou akciovou společností, Klatovskou nemocnicí. Tam vzniklo takzvané Centrum sdílených služeb a všechny nemocnice se domluvily na tom, jaké služby chtějí sdílet. Jsou to třeba společné nákupy, společný postup při podávání projektů, řešení IT problematiky a kyberbezpečnosti,“ vyjmenovala Mauritzová.

Nyní stojí vedení kraje před dalším problémem, a to je zlepšení urgentní stomatologické péče, které je v současné době velmi přetížená. „Podle zprávy provozovatele pohotovosti, EUC kliniky, sem přichází 70 % lidí, kteří nemají svého zubního lékaře. Tak se služba vlastně zneužívá a komplikuje situaci pacientům, kteří svědomitě navštěvují svého zubního lékaře a mají skutečně akutní problém. Podle zprávy také na pohotovost přichází děti, které ještě nikdy předtím nebyly u zubaře, to je skutečně alarmující,“ myslí si Ilona Mauritzová.

autoři: Roman Stupka , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.