Plzeňský kraj podepsal memorandum o řešení problémů s cizinci

11. duben 2017

Plzeňský kraj podepsal memorandum s Ministerstvem vnitra o spolupráci při řešení problémů se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách. Kraj se stal členem pracovní skupiny, kterou koordinuje ministerstvo vnitra a která se problematikou zaměstnávání cizinců zabývá. Podobná memoranda chce ministerstvo uzavřít i s dalšími regiony, nejbližší bude Královéhradecký kraj.

Podpisem se obě strany zavázali k výměně informací o aktuální bezpečnostní situaci, účasti na pracovní skupině zřízené Ministerstvem vnitra nebo například k předkládání vlastních návrhů opatření ze strany kraje, říká hejtman Josef Bernard: „V tomto kraji máme zhruba 210 tisíc zaměstnaných lidí. Z toho zhruba 32 tisíc jsou cizinci. Starostové zoufale volají po legislativní pomoci, po prevenci a zvýšení kontrol. Já na to nehodlám jen koukat a dělat mediátora. Chci se toho aktivně účastnit, a proto memorandum vítám.“

Do konce dubna bude hotová i metodika pro obce sousedící s areály průmyslových zón. Ta jasně definuje zákonné možnosti obce a státu k daným problémům a také povinnosti občanů a cizinců.

Podle ministra vnitra Milana Chovance se už některé konkrétní kroky podařilo prosadit. „ Nám se v mezidobí, než jsme podepsali memorandum, povedlo změnit zákon o pobytu cizinců. Teď ve středu je ve třetím čtení zákon z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který řeší zaměstnanost jako takovou. Tam jsou pozměňovací návrhy směřující ke zvýšení regulace směrem k agenturám práce, kterých je tu dva tisíce. To znamená zpřísnění pravidel, větší kontrola, kauce, dozor i dohled,“ uvedl Chovanec.

Zvýšení policejních hlídek

Policie přislíbila posílit hlídky v Plzni a na Tachovsku, kde je v oblasti průmyslových zón kriminalita zahraničních dělníků nejvyšší. Milan Chovanec uvedl, že díky výrazně větší aktivitě policistů v Plzni, se například od začátku roku podařilo zachytit sto padělaných identifikačních karet a objasnit osmdesát procent loupeží. Ministerstvo je podle něj připraveno dát do kraje i dalších problematických regionů dodatečné peníze na mzdy, aby policie byla ještě více vidět.

Ministr vnitra Milan Chovanec se navíc s policejním prezidentem dohodl na posílení bezpečnostních opatření i během blížících se velikonočních svátků.

autor: jik
Spustit audio